Erdogan u Francuskoj

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u svom govoru u francuskom Lyonu kako je Evropskoj uniji potrebna Turska i kako je ta potreba u konstantnom porastu.

"Evropskoj uniji je potrebna Turska. Ta potreba je i danas ovdje vidljiva i u stalnom je porastu. EU ima potrebu za ekonomski snažnom Turskom, za njenim dinamičnim mladim stanovništvom", rekao je Erdogan.
Turski premijer je istakao potrebu Evropske unije (EU) za Turskom u smislu borbe protiv diskriminacije i islamofobije.
"I najvažnije je da Evropska unija treba Tursku kako bi ostvarila zdravu vezu sa svim muslimanima, na Istoku, Zapadu, na Balkanu. Turska nije zemlja koju se treba zadržavati pred vratima", poručio je.
Govoreći o armenskim navodima o događajima iz 1915. godine, Erogan je, napominjući i kako je uputio izvinjenje potomcima stradalih, naglasio i kako takve polemike ne treba da budu korištene u političke svrhe.
"Veoma često sam govorio o opasnostima zloupotrebe nekih političkih pitanja i usmjeravanja ih ka netoleranciji što pospješuje islamofobiju", rekao je turski premijer, obraćajući se na obilježavanju desete godišnjice Turske demokratske unije u Francuskoj.