Prije 23 godine (Video)

Pet muškaraca koji su prije 23 godine nepravedno osuđeni za silovanje i pokušaj ubistva žene u Central parku u New Yorku dobit će odštetu od tamošnjih vlasti u visini od 40 miliona dolara.

Oni su 1989. biti osuđeni na sedam do 13 godina zatvora zbog napada na 28-godišnju bankarsku službenicu koja je odvučena u park, silovana i divljački pretučena.
Sva petorica su 2002. oslobođena krivice i pušteni iz zatvora. Muškarci, koji su rođeni u Harlemu, siromašnom crnačkom kvartu, sada će zbog nepravde koja im je nanesena dobiti odštetu u ukupnoj visini od 40 miliona dolara ako je potvrdi sud i gradske vlasti. Dobit će milion dolara za svaku godinu koju su odležali u zatvoru.
Slučaj je prije 23 godine izazvao zgražanje javnosti, a po njemu je snimljen i dokumentarni film "The Central Park Five".
Vrlo mladi: Osuđeni za silovanje s 14 do 16 godina
Antron McCray, Kevin Richardson, Yusuf Salaam, Raymond Santana i Korey Wise tvrde da su lažno optuženi te da su prisiljeni na priznanje zločina nad Trishom Meili koje nisu počinili. Trishi, koja je završila Yale i radila na Wall Streetu, život se preko noći promijenio tog kobnog 19. aprila 1989. godine kad je brutalno silovana i umalo pretučena do smrti. Od šoka i ozljeda u potpunosti je zaboravila preživljenu torturu.
Skupina muškaraca, prozvana The Central Park 5, imala je tada između 14 i 16 godina. Četvorica su u zatvoru provela sedam godina, a jedan od njih čak 13. U trenutku suđenja gradom su vladale velike podjele po rasnoj liniji.
Iz zatvora su pušteni 2002. godine kada je otkriven pravi počinitelj. 2003. tužili su grad zbog nepravedne osude i kršenja njihovih ljudskih prava te zatražili 250 miliona dolara odštete. Trishu Meili silovao je Matias Reyes, serijski silovatelj i ubojica. Na kraju se ispostavilo da ju je napao samo jedan muškarac. DNK testiranje također je potvrdilo da je upravo on pravi napadač, što je na kraju i priznao.