Oko 15 osoba iz Švicarske otišlo u Siriju

Oko 15 osoba iz Švicarske otišlo je da se bori u Siriji i pridružilo se borbama islamista, sudeći prema istraživanju nedeljnika "Sonntags Zeitung".

Istraživanja koja je sproveo švicarski nedjeljnik "Sonntags Zeitung" na Facebook-u i ostalim mrežama su pokazala da je oko 15 osoba iz ove zemlje otišlo u Siriju i pridružilo se borbama islamista. Prema riječima novinara Daniela Glausa, većina njih su albanskog ili bosanskog porijekla.
 
"Imena su im samo djelimično identifikovana. Jedan Bosanac pod imenom Valdes je ima mjesto boravka u Krinsu (Lucern). Tast mu je bosanski doseljenik koji ima brojne kontakte sa radikalnim muslimanima u domovini. Valdes pripada grupi džihadista, koji su još ekstremniji nego starije generacije u njegovom okruženju", konstatuje švicarski novinar.

On dodaje da dok roditelji nastoje da se integrišu u švajcarsko društvo, njihova djeca stupaju u kontakte sa fundamentalistima.

"Valdes je 2011. učestvovao na godišnjoj konferenciji Islamskog centralnog savjeta Švicarske (IZRS), a na Facebok-u je prijatelj sa ogrankom u Bazelu i sa mnogim osobama iz okruženja IZRS. Iako nema dokaza da ova organizacija regrutuje borce za Siriju, činjenica je da je građanski rat u toj zemlji velika tema za IZRS i njegove simpatizere. Džihad je za mnoge od njih legitiman, iako se oficijelno odvraća od puta u Siriju i naglašava da su oni protiv nasilja i ekstremizma", kaže novinar Daniel Glaus.

Valdesa je otkrilo to što je na Facebok-u izabrao logo ekstremističkog pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) kao slike na profilu. Upadljiva su i njegova prijateljstva sa drugim fundamentalistima i sirijskim borcima, a osim toga švicarski džihadisti razmjenjuju mnoge propagandne video-snimke iz kampova za obuku islamista u Siriji.

Tako se šire tekstovi i pošta sa džihadistima iz drugih evropskih zemalja. Iz tih kontakata se vidi da švicarski islamisti nisu zatvorena grupa, nego da su povezani u međunarodne mreže koje su jezički struktuirane – za one koji govore francuski, njemački, albanski ili bosanski. Uz njih idu i simpatizeri ili propagandisti, koji šalju slike i članke i dijelom ih sami prevode.