Velike vojne vježbe

Još jučer je moćni ruski predsjednik najavio povlačenje vojske s ukrajinske granice i svi su bili skeptični u iskrenost njegovih pokušaja da se tenzije smire. Danas su stvari jasnije, referendum ide dalje, a Vladimir Putin osobno je nadgledao velike vojne vježbe za slučaj nuklearnog napada.

Bez obzira na savjet ruskog predsjednika Vladimira Putina vođe pro-ruskih prosvjednika na istoku Ukrajine odlučili su provesti zakazani referendum o autonomiji u nedjelju.
Pulishin protiv volje Putina?
Odluka da idemo s provedbom referenduma bila je jednoglasna, rekao je Denis Pulishin, jedan od vođa samoproglašene Narodne republike Donjeck. "Iako je prijedlog za odgodom došao od čovjeka koji uistinu brine za ljude na jugoistoku Ukrajine. Mi smo njihovi glasnogovornici", naglasio je Pulishin. Tiskani su milioni glasačkih listića i sve pripreme idu dalje, poručuju organizatori. Ukrajinske vlasti su odgovorile kako nastavljaju s anti-terorističkom akcijom na istoku zemlje bez obzira na odluku pobunjenika.
Vježbe planirane u decembru
I dok je jučerašnjom izjavom i o referendumu i najavom povlačenja vojske s ukrajinske granice naznačio smirivanje tenzija, danas nova vojna vježba. Ruski predsjednik nadgledao je velike vježbe nuklearnog odgovora na prethodni napad. Kremlj poručuje kako su vježbe planirane još u decembru. Putinov glasnogovornik poručio je da će ukrajinski predsjednički izbori biti legitimni samo ako vlasti obustave akcije na istoku zemlje.
U istraživanju američke organizacije 77 posto Ukrajinaca izjavilo je da želi da zemlja ostane ujedinjena, čak i u ruskim govornim područjima 70 posto stanovnika želi Ukrajinu u sadašnjim granicama.