Potresna poruka djece u Ukrajini

U Slavjansku, gradu na istoku Ukrajine, žestoke borbe već danima ne jenjavaju. Posljednji u nizu incidenata dogodio se jutros kada je jedna porodica s dvoje djece pokušala da napusti grad, ali su ukrajinske trupe otvorile vatru, a u pucnjavi su poginule najmanje dvije osobe. Sumnja se da iza ovog napada stoje pripadnici ultradesničarskog Desnog sektora.

I dok ukrajinske trupe ne dozvoljavaju civilima da napuste grad, na YouTubeu pojavio se snimak na kom majke i djeca drže raznobojne transparente s potresnim porukama na ukrajinskom i engleskom jeziku, prenosi Telegraf.
“Naša djeca mogu umrijeti svakog minuta", “Mi nismo teroristi”, samo su neke od poruka, a najpotresnija od svih se našla u rukama dvije djevojčice, na njoj piše:
“Kad mi umremo, milioni ljudi vam neće oprostiti”.
Na snimku, koji traje oko pet minuta, djeca drže precrtane crteže helikoptera i apeluju da se rakete sklone što dalje od njih i njihovih najbližih.
Na videu je zatim zabilježena kratka šetnja mališana koji su na jednu od gradskih institucija okačili sve natpise, dok ih je nekolicina vojnika gledala.