Izvještaj američkog Senata

U izvještaju američkog Senata piše da mučenja nisu doprinijela ratu protiv Al-Kaide.

Američka Centralna obavještajna agencija je obmanjivala Vladu SAD-a o količini mučenja zatvorenika i precijenila informacije koje se na taj način skupljaju, piše u izvještaju Senata.
Washington Post objavio je izvještaj dug 6.300 stranica, u kojem piše da je CIA umanjivala značaj programa "poboljšanog ispitivanja".
Navodi se da "tehnike" poput simulacije utapanja, korištenja stres-pozicija i lišavanja sna nisu donijele nikakve informacije o članovima Al-Kaide, niti su dovele do ubistva Osame bin Ladena, iako agencija tvrdi suprotno.
"CIA Ministarstvu pravde i Kongresu govori da dolaze do unikatnih, nepristupačnih informacija, koje pomažu sujećenju terorističkih činova i spašavaju živote", rekao je američki zvaničnik tom mediju.
"Da li je to, zapravo, bila istina? Nije."
Ledeno mučenje
CIA misli drugačije.
Zvaničnici su, također, govorili o mučenju koje se događalo unutar tajnih "black site" zatvora.
Program poboljšanog ispitivanja je odobrila administracija George W. Busha, kada je SAD proglasio takozvani rat teroru.
Aktuelni američki predsjednik Barack Obama je tražio raspuštanje sistema 2009. godine.
Zlostavljanja su se često dogodila pod brutalnim okolnostima, uključujući i do sada nepoznatu metodu potapanja osumnjičenika u ledenu vodu.
Povjerljivi dokumenti, do kojih je došao Senat, pokazuju da su CIA-ini agenti napustili "black site" na Tajlandu.
Zvaničnici CIA-e naređivali su nastavak mučenja, "čak i kada su analitičari bili uvjereni da osumnjičeni nemaju dodatnih informacija", piše Washington Post.