Samo u Njemačkoj

Čak 66 odsto građana Njemačke traži da im država uvede veće poreze kako bi novac otišao siromašnoj djeci.

"Ove brojke ne ostavljaju mjesto interpretaciji, ljudi u Njemačkoj vide državu i društvo potpuno jasno u obavezi da odlučnije nego do sad krenu u borbu protiv dječjeg siromaštva", rekao je predsjedavajući njemačkog društva za pomoć djeci Thomas Krieger povodom ankete.
Većina Nijemaca, njih 66 odsto, spremna je da podrži povećanje poreza radi pomoći siromašnoj djeci i mladima u Njemačkoj, pokazala je anketa, koju je objavio njemački politički nedjeljnik “Spiegel” u online izdanju.
Oko 19 odsto djece i mladih u Njemačkoj, odnosno njih 2,4 miliona, živi u siromaštvu, pokazala je jedna studija koju je prije nekoliko dana ekskluzivno objavio “Spiegel”.
Roditelji ove djece raspolažu sa manje od 60 odsto prosječne neto zarade, koja bi za bračni par sa jednim djetetom, iznosila 1.564 eura, kaže se u studiji Instituta WSI u kojoj se, prvi put na regionalnoj osnovi vidi gdje žive najsiromašnija djeca.
Sudeći prema studiji, siromaštvo najčešće pogađa djecu u pokrajini Mecklenburg-Prednjoj Pomeraniji, smještenoj na obalama Baltika i granici prema Poljskoj, gdje prosječna kvota siromaštva djece iznosi 33,5 odsto.
U toj pokrajini istočnjačke ljepote i duge morske obale, koja se hrve sa mukama u privredi i neonacistima u parlamentu, 46.336 djece ispod 15 godina, odnosno njih 25, 1 odsto, živi od socijalne pomoći koju roditelji primaju, pokazuje statistika.
Najmanje bijede kuca na vrata djece u Bavarskoj, u regionu Regensburga, gdje je siromaštvom pogođeno 9,9 odsto djece, što je dvostruko manje nego na nivou savezne države.