U rodnom selu Qunuu

Bivši predsjednik Južne Afrike pokopan je u porodičnoj grobnici u rodnom selu Qunuu.

Bivši južnoafrički predsjednik i legendarni borac protiv aparthejda Nelson Mandela, sahranjen je danas u selu Qunuu, u južnoafričkoj provinciji East Cape, 700 kilometara južno od Johanesburga.
Vrhovni državni lideri i članovi porodice prisustvovali su sahrani i odali mu posljednju zvaničnu počast. 
Zvaničnici, bliski prijatelji i članovi porodice održali su kratke govore u znak sjećanja na Mandelu.
"Okončalo se izvanredno putovanje koje je započelo prije 95 godina. Bilo je to 95 slavnih godina borca za slobodu, posvećenog skromnog sluge južnoafričkog naroda", rekao je predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma.
"Tvoj dug put ka slobodi završio je u fizičkom smislu. Naše putovanje se nastavlja i mi moramo nastaviti graditi društvo koje si ti mukotrpno uspostavio", rekao je Zuma.

'Odlazak u zemlju predaka'

Ahmed Kathrada koji je služio zatvorsku kaznu zajedno sa Mandelom, istakao je: "Obilni izvori tvoje ljubavi, jednostavnosti, iskrenosti, poniznosti, brige, hrabrosti, strpljenja, tolerancije, jednakosti i pravde naši su stalni izvori snage.
"Idi u dobru Madiba, idi u zemlju naših predaka, ti si istrčao svoju životnu utrku", rekla je Mandelina praunuka Nandi, dodavši: "Kroz život će nas voditi ono čemu si nas ti naučio".
"Madibova pjesma je možda završila, ali njena melodija će se i dalje čuti", rekao je porodični prjatelj Bantu Holomisa.
Avioni južnoafričke avijacije preletjeli su Qunu u podne, mjesto u kojem je u sahranjen Mandela.
U skladu sa tradicionalnim običajima, Mandela je sahranjen u 12 sati, kada je sunce na najvišoj tački, a sjene su najmanje, rekao je Cyril Ramphosa, zamjenik predsjednika vladajuće stranke Nacionalnog kongresa i direktor organizacije programa Mandelove sahrane, čija je ceremonija počela rano jutros.

Sahrana uz taktove nacionalne himne

Mandelin kovčeg bio je pokriven zastavom Južne Afrike i postavljen na životinjsku kožu pod kupolu koja je sagrađena samo u ovu svrhu.
Na tom mjestu upaljeno je 95 velikih svijeća, koje svijetle u slavu svih godina koje je Mandela proveo na ovome svijetu.
"Izgubio sam brata i ne znam gdje bih se sada okrenuo", rekao je Mandelin dugogodišnji prijatelj koji je s njim bio u zatvoru, Ahmed Katharada, obraćajući se komemorativnom skupu od 4.500 akreditiranih gostiju.
Ceremonija sahrane započela je jutros taktovima nacionalne himne.
Prije ukopa stariji član porodice mu se obratio riječima: "Madiba, sada te sahranjujemo".
Prema običajima plemena Xhosa, kojem je Mandela pripadao, preminuli se umotava u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga, tijelo ili kovčeg se umotava u leopardovu kožu.
To je ritual koji pokazuje duboko poštovanje prema preminulom.
Lijes s tijelom Nelsona Mandele prebačen je jučer  u njegovo rodno mjesto Qunu, gdje su ga mještani dočekali pjesmom i plesom.
Sahranom se okončala jednosedmična komemoracija prvom južnoafričkom predsjedniku crncu koji je u toku svog života primio najmanje 250 prestižnih nagrada, uključujući i Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.
Neslon Mandela preminuo je 5. decembra u 95. godini.
Izvor: Agencije