Egipat: Demonstranti na ulicama

Član upravnog odbora HAP-a Jamal Hasmet istakao je da ova partija ne prihvata 12-člani prijedlog koji su predložili bivši savjetnik predsjednika Mursija Seyfeddin Abdulfettah i ugledni profesor političkih nauka Univerziteta u Kairu Imaduddin Sahin.

Egipatska Partija slobode i pravde (HAP), iz čijih redova dolazi svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi, saopćila je da odbacuje kompromisni plan da lideri vojnog udara ministar odbrane Abdulfettah es-Sisi ministar unutrašnjih poslova Muhammed Ibrahim napuste svoje dužnosti, prenio je dopisnik agencije Anadolija.
Član upravnog odbora HAP-a Jamal Hasmet istakao je da ova partija ne prihvata 12-člani prijedlog koji su predložili bivši savjetnik predsjednika Mursija Seyfeddin Abdulfettah i ugledni profesor političkih nauka Univerziteta u Kairu Imaduddin Sahin.
Naglasio je da HAP odbacuje prijedlog dvojice stručnjaka kako bi zemlja izišla iz političke krize u kojoj se nalazi skoro dva mjeseca.
“Lideri vojnog udara u Egiptu su jedna kompaktna ekipa. To su osobe koje se ne ustručavaju da nastave sa krvoprolićem samo da bi spriječili povratak suvereniteta i legitimiteta egipatskom narodu. Oni nastavljaju sa nasiljem i zločinima samo kako bi izbjegli vlastito suđenje”, rekao je Hasmet.
Prema tome, ponavljaju da odbacuju plan prema kojem bi Abdulfettah es-Sisi i Muhammed Ibrahim bili smijenjeni sa dužnosti na kojima se nalaze nakon vojnog udara 3. jula.
Dodao je da je potrebno da se imenuje premijer Egipta sa kojim će biti moguće da se razgovara o budućim nadležnostima predsjednika Mursija.
Najmanje 213 osoba od jučer je smrtno stradalo u nasilju na ulicama više egipatskih gradova gdje snage sigurnosti koristeći bojevu municiju guše demonstracije protivnika vojne uprave u zemlji, naveli su egipatski bolnički izvori.
U nasilju na ulicama Kaira, Aleksandrije i drugih drugih gradova povrijeđeno je nekoliko stotina osoba. Kako navode izvori bliski snagama sigurnosti oko 1000 demonstranata nalazi se u pritvoru.
Kako javlja reporter agencije Anadolija sa mjesta događaja, demonstranti donose tijela poginulih u kairske džamije, gdje se privremeno pruža i pomoć povrijeđenima.
U saopćenju se dodaje da je u Kaiur ubijeno 103 osobe a u Aleksandriji najmanje 30, pozivajući međunarodnu zajednicu da učini napore kako bi se zaustavilo nasilje protiv egipatskog naroda.
Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je kod privdenih pronađeno pet automatskih pušaka, više od 15 pištolja, sedam ručnih bombi i oko 700 metaka.
Jedan od čelnika Partije slobode i pravde Muhtar el-Aseri za agenciju Anadolija je kazao da nisu tačne tvrdnje da je kod demonstranata pronađeno oružje istakavši da su to "laži egipatske vojske kako bi opravdala oružane napade na civilno stanovništvo".
Muslimansko bratstvo pozvalo je na “Dan bijesa”, dva dana nakon što je egipatska policija uništila dva velika kampa Mursijevih sledbenika u Kairu. Prema zvaničnim podacima, u nasilju je poginulo 638 ljudi, dok Muslimansko bratstvo tvrdi da ima više hiljada žrtava.
Egipatska državna televizija jučer je prenijela da će se vojska i policija odlučno obračunati sa svima koji prekrše vanredno stanje. Vlada je prethodno saopćila da će u slučaju napada na državne institucije koristiti bojevu municiju, što su kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava.