Vojni generali u Egiptu nisu poslušali Obaminu administraciju

Ugledni američki dnevnik "The Washington Post" piše kako je administracija američkog predsjednika Baracka Obame "direktni saučesnik" u zločinima i nasilju egipatske vojske nad protivnicima vojnog udara u Egiptu.

"Prije vojnog udara koji je izvela egipatska vojska 3. jula Obama je kazao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) prekinuti svaki oblik pomoći i podrške bilo kojoj zemlji koja svrgne demokratski izabranog predsjednika zemlje, čime je jasno dao do znanja da tadašnji egipatski predsjednik Muhammed Mursi ne smije biti otjeran s vlasti", piše u tekstu "The Washington Posta".

Međutim, dodaje se da vojni generali u Egiptu nisu poslušali Obaminu administraciju te su krenuli s nasiljem nad vlastitim narodom.

"Egipatski generali nisu uopće obraćali pažnju na upozorenja SAD-a. Američko Ministarstvo vanjskih poslova je nakon dugog čekanja saopćilo da nije odlučilo da li dešavanja u Egiptu može okarakterisati vojnim udarom ili ne, dok je i sam državni sekretar John Kerry poručio, da egipatska vojska ponovo pokušava izgraditi demokratiju u toj zemlji", navodi ovaj dnevnik.

Stoga, "The Washington Post" zaključuje, da je Obamina administracija direktni saučesnik u zločininima i nasilju egipatske vojske protiv protivnika vojnog udara.

"Zbog takvih odluka Obamina administracija je saučesnik u zločinima i napadima egipatske vojske na stotine hiljada demonstanata na ulicama Egipta, piše u tekstu.

Naglašava se da je egipatska vojska već proglasila vanredno stanje u zemlji, upozoravajući da cijela situacija sve više podsjeća na autoritarni režim koji je vladao Egiptom prije narodnog ustanka 2011. godine.

"Egipatska vojska je otvoreno odbacila upozorenja Obame. Doduše, ni upozorenja Washingtona nisu bila uvjerljiva i snažna. Dok je vojska jučer ubijala civile, američki zvaničnici su ponovili stav da nisu sigurni da li je u Egiptu izvršen vojni udar ili ne", navodi se u pomenutom američkom dnevniku.

U nastavku teksta se upozorava da podrška SAD-a egipatskoj vojsci direktno pomaže uspostavi diktatorskog režima umjesto demokratskog sistema.

“Ako SAD želi utjecati na dešavanja u Egiptu, moraju promijeniti svoj odnos prema egipatskoj vojsci. SAD moraju prekinuti svaku financijsku i vojnu pomoć egipatskoj vojsci kao i svaki oblik saradnje te poslati poruku da će saradnja biti obnovljena samo nakon što egipatska vojska prestane s nasiljem i okrene se demokratskom procesu", zaključuje "The Washington Post".

Inače, egipatska vlada je u 14 provincija proglasila policijski sat koji traje 11 sati, a bit će na snazi narednih mjesec dana.

Glasnogovornik egipatske Vlade Sherif Shawqi je rekao da policijski sat počinje u 19,00, a završava se u 6,00 sati, te će na snazi biti u Kairu, Gizi, Aleksandriji, Beni Sueifu, Minaju, Assiutu, Sohagu, sjevernom Sinaju, južnom Sinaju, Suecu, Ismailiji i Beheiri.

Odluka o policijskom satu došla je nekoliko sati nakon što su sigurnosne snage silom rastjerale demonstrante koji su se okupili u znak podrške Mohammedu Morsiju, prvom demokratski izabranom predsjedniku Egipta, koji je svrgnut u vojnom udaru.

Različiti su izvještaji o broju mrtvih. Egipatsko ministarstvo zdravstva tvrdi da ih je najmanje 278, ali Muslimansko bratstvo, koje stoji iza protesta, tvrdi da je poginulo više od 2.000 ljudi. Povrijeđeno je više od 2.000 osoba, navodi se u zvaničnim podacima. Strahuje se da brojke nisu konačne.