Velika Britanija

Profesor na univerzitetu Teesside Nigel Copsey navodi da je između 40 i 60 odsto džamija i islamskih centara u Velikoj Britaniji bilo meta napada poslije 11. septembra 2001.

Profesor na britanskom univerzitetu Teesside Nigel Copsey je objavio izvještaj u kojem se navodi da je između 40 i 60 odsto džamija i islamskih centara u Velikoj Britaniji bilo meta napada poslije 11. septembra 2001, a da su antiislamski napadi intenzivirani i nakon događaja Woolwick i da te činjenice predstavljaju dugoročnu prijetnju.
Oslanjajući se na podatke zvaničnog izvještaja nadzornog tijela "Tell Mama", profesor Copsey tvrdi da je nakon događaja Woolwich i ubistva vojnika Lee Rigbya u Britaniji dnevno bilo u prosjeku devet antiislamski orjentiranih napada.
Britanski mediji ne pridaju veliku pažnju nastojanjima političara da spriječe napade na muslimane i tako stvaraju sliku da "ne postoji politička volja za to", tvrdi Copsey.
Grupa English Defence League predvodi proteste širom Britanije protiveći se širenju islama u zemlji, a 20. jula je planirana i protestna šetnja u Birminghamu poznatom po velikom broju muslimana koji u tom gradu žive i rade.
Prema podacima iz 2011.godine, u Velikoj Britaniji živi oko tri miliona muslimana, što je oko pet odsto od ukupnog broja stanovnika te zemlje.