Protesti u Turskoj

Hronologija događaja u Istanbulu pokazuje kako je protest jedne male grupe protiv izgradnje pješačke zone prerastao u proteste koji su Tursku do sada koštali 35 miliona eura.

Masovni protesti koji su počeli kao protesti protiv proširenja pješačke zonei rekonstrukcijskih zahvata na centralnom istanbulskom trgu Taksim, do sada su odnijeli jedan ljudski život, dok je više desetina povrijeđenih.
Izgradnja i proširenje prostora za pješake u parku Gezi na Taksimu odobrena je u februaru 2012. godine dok će, prema sadašnjim tvrdnjama turskih zvaničnika, izgradnja biti nastavljena uprkos protestima.
Tako su radovi na novom projektu u parku Gezi počeli već 27. maja, ali nedugo nakon toga u parku su se okupili demonstranti i pokušali da spriječe premještanje stabala.
S druge strane, zvaničnici vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) tvrde da nema konkretnog plana da će biti izgrađen tržni centar u navedenom parku.
Nakon nekoliko dana protesta postoje mišljenja da su se demonstranti okrenuli protiv premijera Recepa Tayyip Erdogana, dok postoje dokazi da na protestima najviše učestvuju pripadnici ljevičarskih grupa i ilegalnih organizacija kao što je DHKP-C, koja je odgovorna za napad na američku ambasadu u Ankari.
Erdogan je kritikovao prekomjernu upotrebu suzavca i vodenih topova, a pokrenuta je istraga u vezi sa događajima i upotrebom prekomjerne sile.
Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je pozvao glavne arhitekte da razgovaraju o kontroverznom projektu koji su pod pritiskom demonstranata odbili da učestvuju u razgovorima.
Isti dan, policiji je naređeno da se povuče sa trga Taksim, a demonstrantima dozvoljeno da uđe u centralni park Gezi.
Također, u Ankari jednoj grupi demonstranata je dozvoljeno da protestuje u parku Guven ali kada što su neki demonstranti pokušali da krenu na zgradu vlade, policija ih je spriječila u tome.
Nadalje, 2. juna protesti iz Istanbula proširili su se u neke druge turske gradove gdje su se demonstrantima pridružile grupe različitih profila građana i ideoloških orijentacija.
U obraćanjima 2. i 3. juna premijer Erdogan je kazao da demonstranti imaju pravo da protestuju naglasivši da među njima ima ekstremista koji pokušavaju da manipulišu sa demonstrantima koji imaju iskrene namjere.
Također, zamjenik turskog premijera Bulent Arinc i ministar unutrašnjih poslova Muammer Guler istakli su da građani imaju pravo da održavaju proteste na miran i dostojanstven način.
Vandali su napali i ured turskog premijera u palači Dolmabahce te tom prilikom prouzrokovali veliku materijalnu štetu.
Do 4. juna jedna osoba je smrtno stradala u protestima u Hatayu dok je bilo povrijeđeno 64 civila i 244 policajca.