Kako je "Čelična Lady" zamišljala Treći svjetski rat

Britanski mediji objavili su dokumente o vojnoj vježbi u kojoj su početkom osamdesetih sudjelovali i članovi vlade ‘Čelične Lady’, prenosi "Jutarnji list".

Velika Britanija pod vodstvom Margaret Thatcher najozbiljnije se pripremala za Treći svjetski rat, pokazuju dokumenti s kojih je nakon trideset godina skinuta oznaka tajnosti. Kao i u slučaju Prvog svjetskog rata, i ovaj je trebao početi u Jugoslaviji, otkriva britanski Daily Mail. U slučaju nužde, Britanija je bila spremna izvesti nuklearni napad na zemlje iza Gvozdene zavjese, ali ne i na sam SSSR.

U to vrijeme najvećih tenzija između Istoka i Zapada, nakon sovjetske invazije na Afganistan 1979., državni službenici u Velikoj Britaniji svake dvije godine sudjelovali su u vojnim vježbama. List se dokopao “Ratne knjige”, skripte vježbe izvedene u martu 1981., deset mjeseci nakon smrti Josipa Broza Tita. Koliko je bila ozbiljna, govori već i to što je ta gigantska ratna igra trajala pune dvije sedmice.

Tenzije na Istoku

U to vrijeme SSSR vodi ostarjeli Leonid Brežnjev, a SAD Ronald Reagan. Odnosi Istoka i Zapada dosegli su najnižu tačku od Kubanske krize iz 1962. godine, kad je svijet bio prvi put nadomak nuklearnog rata. I na Istoku su rasle tenzije: Poljaci su osnovali Solidarnost.

Sve je počelo nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granice Jugoslavije, 9. marta.
 
Kao i u Prvom svjetskom ratu, okidač sukoba je na Balkanu, ističe list. Za Jugoslaviju piše da je nominalno komunistička zemlja, ali se okrenula prema Zapadu.
 
Tog prvog dana vježbe, Britanija i SAD šalju dodatne trupe u Zapadnu Njemačku, dok stižu izvještaji o ruskim brodovima koji napadaju ribarske brodove u Sjevernom moru.

Do večeri 11. marta sukob se čini neizbježnim. SSSR nagomilava trupe na granici prema Turskoj i između Bugarske i Jugoslavije, a NATO pojačava svoje snage u Njemačkoj i Skandinaviji. Dva dana poslije kriza je na vrhuncu zbog prodora Varšavskog pakta u Jugoslaviju.
 
Irak napada istočne dijelove Turske, pogoršava se kriza oko Norveške. U Britaniji ponestaje hrane i benzina, država proglašava izvanredno stanje.

Napad na Ostrvo

Do nedjelje 15. marta Varšavski pakt s više od 20 divizija okupirao je Jugoslaviju, Britanija očekuje ruski napad. U ponedjeljak u šest ujutro Britance su probudili vazdušni udari. Sovjeti su sa 100 bombardera napali britansku protivazdušnu obranu. Rusi izvode desant na Norvešku. Poslijepodne u drugom zračnom napadu gađaju sedam britanskih vazdušnih baza, Velika Britanija objavljuje rat Sovjetskom Savezu.

Hemijsko oružje

Dan kasnije stotine Britanaca gine u vazdušnim udarima. Iz Jugoslavije dolaze informacije da su Sovjeti počeli koristiti hemijsko oružje. Do 19. marta Sovjeti su okupirali sjever Norveške i polako preuzimaju prednost u borbama u Njemačkoj. Noću u novim vazdušnim udarima ginu hiljade građana širom Britanije.

Nakon još jedne noći pune bombi, u zoru 20. marta Sovjeti koriste nervni plin u napadu na Škotsku i Manchester. Rusi probijaju granicu Zapadne Njemačke, tamošnji NATO-ov zapovjednik traži nuklearne udare na vojne baze u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.
 
Čak ni u vježbi nisu se usudili udariti direktno na Sovjetski Savez. Nakon svega što se dogodilo, odluka Margaret Thatcher bila je neizbježna, piše Daily Mail: odobrila je nuklearni napad. Srećom, samo u vojnoj vježbi.

1. dan
Rat počinje nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granicama Jugoslavije

3. dan
NATO šalje pojačanja svojim snagama u Njemačkoj i Skandinaviji

5. dan
Varšavski pakt napada Jugoslaviju, a Irak napada sjever Turske

7. dan
20 divizija sovjetske vojske okupiralo je Jugoslaviju

8. dan
Prvi vazdušni udari na Veliku Britaniju, London proglašava rat SSSR-u

11. dan
Rusi okupirali sjever Norveške, preuzimaju prevlast u borbama u Njemačkoj, Grčkoj, Turskoj, Italiji...

12. dan
Zapovjednik NATO-a traži nuklearne napade na 26 ciljeva u istočnoj Europi, Thatcher kaže ‘da’.