Rast napetosti

Sjedinjene Države poslale su radarski nevidljive F-22 avione u Južnu Koreju koji će učestvovati u vojnim vježbama i naglasiti američku spremnost da brani Seul, suočen s pojačanim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Najnapredniji avioni lovci na svijetu F-22 Raptori razmješteni su u nedjelju u Osanu, najveću američku zračnu bazu u Južnoj Koreji, a dat će podršku američko-južnokorejskim vojnim manevrima, saopćila je američka vojna komanda u Južnoj Koreji te pozvala Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih prijetnji.
"(Sjeverna Koreja) neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji", navodi se u saopćenju, prenosi agencija Hina.
Pritom se ne navodi koliko je aviona poslano u Južnu Koreju iz zračne baze u Okinawi (Japan).
Razmještanje američkih lovaca opisuje se kao dio rutinske smjene zračnih snaga između baza u Zapadnom Pacifiku, koje američke vojne snage drže od 2004.

Rast napetosti

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od februara kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.
Sjeverna Koreja je početkom mjeseca objavila da ukida primirje i druge bilateralne mirovne sporazume potpisane sa Seulom u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vježbi Juga i SAD-a.
Pjongjang je proglasio da je "u ratu s Južnom Korejom" i upozorio Seul i Washington da bi svaka provokacija eskalirala u totalni nuklearni sukob.
"Odnosi između dvije Koreje od ovog trenutka ulaze u ratno stanje i sva pitanja između dvije zemlje bit će rješavana u skladu sa ratnim protokolom", saopćila je sjevernokorejska Vlada.
Korejski rat (1950-53) je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što znači da su dvije Koreje proteklih šest decenija bile tehnički u ratu.
Izvor: Agencije