Rusija

Artem Kalinjin, ruski gay aktivista koji vodi organizaciju za prava LGBT populacije u gradu Siktivkar, davao je intervju povodom zabrane Parade ponosa zakazane za 31. mart, kada ga uz uvrede napao lokalni šef neonacista.

Aleks Kolegov oborio je Kalinjina i gurnuo mu glavu u snijeg. Kalinjin je na snimku kasnije prikazan okrvavljenog lica, ali napadač Kolegov nije uhapšen.
"Hafington post" piše da su u međuvremenu organizatori parade odlučili da nastave sa pripremom tog događaja, koji će vjerovatno biti održan u parku na obodu grada.
Ovaj sajt navodi da Kremlj i Ruska pravoslavna crkva pokušavaju da na nivou cijele države sprovedu zakone protiv homoseksualne propagande, koji su već na snazi u Sankt Peterburgu i više drugih gradova i mjesta, prenosi Blic.
Takvi zakoni treba da na nacionalnom nivou cijele nacije učine nelegalnim informisanje maloljetnika onim što je definisano kao propaganda sodomije, lezbejki, biseksualnosti i transseksulanosti, a maksimalna kazna za kršenje zakona je 16.000 dolara.