Naručio silovanja djece

Sud u švedskom gradu Haselholmu izrekao je danas kaznu od osam godina zatvora čovjeku (52) koji je naručio silovanja djece na Filipinima, koja je kasnije gledao preko web kamera u svojoj kući.

Policija je tokom pretresa među stotinama fotografija dječije pornografije pronašla snimke napada na računaru osuđenog. Pronađeni su i dokazi online razgovora tokom kojih je on naredio zločin. 
Prema presudi, Šveđanin će morati da plati 104.000 eura, što će biti podijeljeno među 11 žrtava, uzrasta od pet do 11 godina. Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu od 14 godina zatvora.
Ovo je prvi slučaj u pravnoj istoriji Švedske da je osuđeni bio u drugoj zemlji u vrijeme napada žrtava, pa je zločin nazvan "silovanje na daljinu".
Tokom sudskog procesa otkriveno je da je tokom 2008. i 2009. godine osuđeni platio lokalnim ženama na Filipinima da pronađu djecu i da ih napadaju što je snimano kamerama.
Pojedina djeca odvođena su iz škola radi napada. Vjeruje se da je osuđeni, čije ime nije objavljeno iz pravnih razloga, plaćao između 15 i 45 eura po silovanju.