Brutalnost u JAR-u

Trideset šest rudara poginulo je u četvrtak kada je policija otvorila vatru na štrajkače u rudniku platine u Lonmin de Marikana u Južnoj Africi. Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkaša traže bitno povećanje plata...

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca.

"Broj koji imamo za juče je 36 mrtvih", kazao je generalni sekretar sindikata rudara NUM Franse Baleni.

Nakon više od 12 sati šutnje, oglasio se ministar unutarnjih poslova Nanthi Mthethwa je rekao da ima puno ranjenih i da se povećava broj smrtno stradalih. Ministarstvo policije je iznijelo bilans od "više od 30 mrtvih", prenose svjetske agencije.

U najkrvavijoj sigurnosnoj operaciji od završetka vladavine bijelaca u Južnoafričkoj Republici policija je ubila više do 30 rudara, koji su štrajkali, a mediji su u petak prenijeli snimke pokolja i podsjetili na rasističku prošlost te zemlje.
Novinski naslovi su vrištali "Krvoproliće", "Polje smrti" i "Pokolj u rudniku" i bili su popraćeni fotografijama do zuba naoružanih policijskih dužnosnika, bijelaca i crnaca, koji prolaze pored krvavih tijela crnaca koja leže u prašini.

Na YouTubeu je objavljena videosnimka koja prikazuje policijsku brutalnost.


Novine Sowetan pitaju se u uvodniku je li se išta promijenilo od 1994. kada je Nelson Mandela okončao tri stoljeća dominacije bijelaca i postao prvim crnim predsjednikom JAR-a.

"To se i prije događalo u ovoj zemlji gdje je režim apartheida tretirao crnce kao objekte", pišu novine.

Iako su rudari u Marikani tražili ogromni rast plata, glavni problem leži u sukobu dvaju rudarskih sindikata - novog AMCU-a i NUM-a, koji je bliski saveznik vladajuće stranke ANC i dominira već 25 godina.

Neovisni politički analitičar Nic Borain rekao je da su NUM-u ti štrajkači predstavljali prijetnju.
Predsjednik JAR-a Jacob Zuma izjavio je da je "šokiran i zaprepašten" tim nasiljem, ali nije komentirao ponašanje policije.

Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga.