ŠTA JE POZADINA

Britanski ministar finansija Jeremy Hunt rekao je u nedjelju da Velika Britanija "vrlo malo vjeruje" u tvrdnje Kremlja o napadu u petak na koncertnu dvoranu u Moskvi i optužio ga da pokušava "opravdati" invaziju na Ukrajinu.

Naoružani napadači upali su u petak u koncertnu dvoranu Crocus City Hall u sjevernom predgrađu Moskve i ubili najmanje 133 osobe. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija tzv. Islamska država.

Ruske vlasti još nisu okrivile ovu organizaciju za napad, no predsjednik Vladimir Putin objavio je da su napadači uhapšeni dok su "bježali prema Ukrajini, gdje su, prema preliminarnim informacijama, napravili prostor za prelazak granice".

Ruska sigurnosna služba FSB prethodno je rekla da su napadači bili "u kontaktu" s ljudima u Ukrajini dok su pokušavali pobjeći iz Rusije.

Hunt je u nedjelju za Sky News rekao da sve što ruska vlada govori uzima s rezervom, s obzirom na "što smo čuli od njih u posljednjih nekoliko godina".

"Znamo da stvaraju dimnu zavjesu propagande kako bi odbranili čisto zlo - invaziju na Ukrajinu. Ali to ne znači da nije tragedija kada nevini ljudi izgube živote kada ih se bombardira na užasan način", dodao je Hunt.

Ministar je upozorio da bi Britanija i druge evropske zemlje trebale biti apsolutno zabrinute što se tzv. Islamska država vratila na svjetsku pozornicu.

"Veoma smo sretni u ovoj zemlji što imamo nevjerovatno veličanstvenu tajnu službu koja je uspjela osujetiti brojne terorističke prijetnje posljednjih godina, ali moramo ostati na oprezu. Ako je napad izvela Islamska država, ona je potpuno neselektivna u onome što radi, spremna je ubijati na najstrašniji način", dodao je Hunt.