VELIKI PRESEDAN

Australski premijer Anthony Albanese jedan je od zapadnih čelnika koji su pružili političku i materijalnu podršku izraelskoj vladi i vojsci u proteklih pet mjeseci dok je njihovo bombardiranje Gaze ubilo više od 30.000 ljudi, ali u ponedjeljak je postao prvi koji je upućen Međunarodnom kaznenom sudu zbog "saučesništva u genocidu".

Više od 100 advokata podržalo je zahtjev prema članu 15. Rimskog statuta, tvrdeći da su Albanese, član Laburističke stranke, kao i članovi njegovog kabineta i parlamenta, pružili Izraelu "retoričku podršku u svojim javnim izjavama, press konferencije, njihovi govori", kao i materijalna pomoć, kako je rekla advokatica Sheryn Omeri za ABC-jev "News Breakfast".

Omeri je kazala da je pomoć koju je Australija "posebno" pružila otkako je Izrael počeo napadati na Gazu izvoz dijelova borbenog aviona F-35, kao i vojna obavještajna služba putem vladinog nadzora u Joint Defense Facility Pine Gap u australskom sjevernom teritoriju.

Iako je Albanese nedavno pozvao Izrael da poštuje međunarodno pravo, rekao je Omeri, "prošli su mjeseci od 7. oktobra 2023., a od tada do sada bilo je vrlo malo načina da se Izrael potakne na suzdržanost i obeshrabri ono što međunarodna zajednica Sud pravde je utvrdio da je 26. januara vjerojatan slučaj genocida".

Dokument od 92 stranice koji je sastavio pravni tim iznosi niz konkretnih načina na koje su Albanese i drugi australski dužnosnici djelovali kao saučesnici u genocidu, uključujući:

Zamrzavanje 6 miliona dolara financiranja Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku usred humanitarne krize temeljene na neutemeljenim tvrdnjama Izraela

Pružanje vojne pomoći i odobravanje izvoza vojnika u Izrael, koje bi Izraelske obrambene snage (IDF) mogle koristiti u toku prima facie počinjenja genocida i zločina protiv čovječnosti

Dvosmisleno raspoređivanje australskog vojnog kontingenta u regiji, gdje njegova lokacija i tačna uloga nisu otkriveni

Dopuštanje Australcima, eksplicitno ili implicitno, da putuju u Izrael kako bi se pridružili IDF-u i učestvovali u njegovim napadima na Gazu.

"Rimski statut predviđa četiri načina individualne kaznene odgovornosti, od kojih su dva pomoćna", objasnila je Omeri u izjavi.

Zajedno s Albaneseom, američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Rishi Sunak i njemački kancelar Olaf Scholz su među zapadnim čelnicima koji su opetovano branili izraelske akcije u Gazi, uprkos genocidnoj namjeri izraženoj u brojnim javnim izjavama izraelskih čelnika.

Biden je tužen na federalnom sudu u januaru zbog navodnog "suučesništva u genocidu koji se odvija od strane izraelske vlade". Taj se slučaj još uvijek probija kroz američki žalbeni proces.