Sramota

Njemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je autentičnost snimaka, za koje je kancelar Olaf Scholz rekao da su ‘izuzetno opasni’.

Francuski list Le Parisien navodi da je rusko emitovanje tajnih razgovora između nekoliko njemačkih oficira o mogućim isporukama oružja Ukrajini prouzrokovalo Njemačkoj veliku sramotu i ostavilo utisak da okolnosti u kojima se razgovaralo otkrivaju nemar njemačke vojske.

U svom izvještaju u listu, Pierre Hardy je objasnio da se na snimcima sa sastanka održanog 19. februara – koje je objavio ruski kanal RT nakon što su kružili društvenim mrežama – čuje razgovor oficira o mogućnosti isporuke u Ukrajinu raketa dugog dometa pod nazivom Taurus, koje je tražio Kijev, ali je Njemačka do sada to odbijala.

Njemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je autentičnost ovih snimaka, za koje je kancelar Olaf Scholz rekao da su „izuzetno opasni“ te naglasio da će „biti podvrgnuti pažljivoj, sveobuhvatnoj i vrlo brzoj istrazi“.

Slabosti

Prema The Wall Street Journalu, sastanak je održan na Webexu, američkoj platformi za video konferencije, a ne na nekoj sigurnoj internoj mreži.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost (koji je tražio da ostane anoniman) rekao je za Le Parisien da „nije bilo prethodnog šifriranja, tako da je sastanak možda bio hakovan“.

The Wall Street Journal je otkrio da se jedan od učesnika priključio sastanku preko mobilnog telefona iz hotelske sobe u Singapuru, a spomenuti stručnjak smatra da bi „na njegovom telefonu mogao biti instaliran špijunski softver Pegasus“. Također kaže da je „do snimanja moglo doći i preko hotelske Wi-Fi mreže“.

Amaterski posao

Bez obzira koji razlog bio, curenje informacija u svakom slučaju otkriva nemar.

Alain Roder, bivši visoki oficir u francuskim službama, kaže: „Snimanje na ovaj način liči amaterskom radu i čudno je da uključuje vojna lica, koja bi trebala da su svjesna mogućnosti špijunaže.“

Ako okolnosti objavljivanja sastanka upućuju na to da je „curenje informacija bilo namjerno”, to potvrđuje – prema istraživaču i bivšem stručnjaku NATO-a Edwardu Hunteru Christie – „argumente koje je njemačka kancelarka koristila da odbije isporuku u Ukrajinu raketa Taurus, a to je eskalacija sukoba“.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus prokomentarisao je curenje informacija i rusko emitovanje istih: „Radi se o potkopavanju našeg jedinstva i sijanju političkih podjela na unutrašnjem planu.“

„Iskreno se nadam da ruski predsjednik Vladimir Putin neće uspjeti i da ćemo ostati ujedinjeni“, dodao je Pistorijus.