TENZIJE IZMEĐU LIDERA

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je premijera Benjamina Netanyahua "j*eno lošim tipom" usred napetosti između dvojice lidera oko tekućeg rata između Izraela i Hamasa, prema američkom listu Politico.

Politico je citirao dužnosnike Bijele kuće o Bidenovoj podršci Izraelu u ratu protiv Hamasa i političkoj reakciji nekih u njegovoj stranci i među biračima. Neki od događaja Bidenove administracije prekinuti su zbog protesta koji su pozivali na primirje.

Biden je postao sumnjičav prema Netanyahuu dok je rat ulazi u peti mjesec, te ga je privatno nazvao "j*beno lošim tipom", navodi se u izvještaju Politica, koji se poziva na neimenovane izvore koji su razgovarali s predsjednikom.

Andrew Bates, Bidenov glasnogovornik, rekao je za Politico da "predsjednik to nije rekao, niti bi", istaknuvši "desetljećima dug odnos dvojice čelnika koji je pun poštovanja u javnosti i privatno".

Od Izraeslkog napada na Gazu, Bidenova administracija ubrzala je prodaju streljiva Izraelu u vrijednosti stotina miliona dolara, zaobilazeći reviziju Kongresa.

U isto vrijeme dok je Izraelu osiguravala oružje i diplomatsku podršku u njegovu ratu protiv Hamasa, Bijela kuća je također pritiskala Tel Aviv da dopusti da više pomoći stigne do stanovnika Gaze i navodno procjenjuje korištenje zaliha oružja kao poluge za pritisak na Izrael da smanji intenzitet svojih operacija u Pojasu Gaze.

Dužnosnici Bijele kuće i Netanyahu također su se sukobili posljednjih sednuca oko mogućnosti priznanja palestinske države kao dijela regionalnog sporazuma koji bi uključivao normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

Prema izvještaju Politica, neki demokrati, posebno potpredsjednica Kamala Harris, počeli su shvaćati da bi ih podtška administracije Izraelu u ratu mogla koštati ključne podrške za izbore 2024. među mladim glasačima, od kojih bi neki mogli glasati za treću stranku i na kraju dati prednost republikanskom favoritu Donaldu Trumpu.

Demokrat Zastupničkog doma prepričao je za Politico razgovor za večerom između grupe demokrata koji se dogodio prošlog mjeseca.

"Bilo je jednoglasno da ovaj rat (Izrael-Hamas) mora sada završiti i da se Biden mora suprotstaviti Bibiju. Ovo je politička katastrofa", rekao je kongresmen, koristeći Netanyahuov nadimak.