ANALIZA GUARDIANA

Britanski The Guardian analizirao je izvještavanje CNN-a o ratu u Gazi te su iznijeli niz detalja koji jasno ukazuju na pristrasnost ovog američkog medija.

U analizi koju potpisuje Chris McGreal, nekoliko zaposlenika CNN-a govorili su o načinu objavljivanja vijesti koje su dolazile iz Izraela i Gaze te su rekli da se CNN suočava s odgovornošću zbog uređivačke politike.

"Većina vijesti od početka rata, bez obzira na to koliko su početni izvještaji bili tačni, iskrivljene su sistemskom i institucionalnom pristrasnošću unutar ove medijske mreže prema Izraelu. U konačnici, CNN-ovo izvještavanje o Gazi predstavlja novinarsku malverzaciju", rekao je jedan od zaposlenika za The Guardian.

Prema izvještajima šest zaposlenika CNN-a, dnevne odluke i vijesti oblikovane su nizom direktiva iz sjedišta CNN-a u Atlanti.

One uključuju stroga ograničenja u citiranju Hamasa i izvještavanju o događajima iz palestinske perspektive. S druge strane, izraelski izvještaji uzimani su zdravo za gotovo.

"Ured CNN-a u Jerusalemu morao je odobriti i pregledati svaku priču o sukobu prije emitiranja ili objavljivanja", pojašnjava se.

Zbog toga, ističu zaposlenici, postoji mnogo sukoba unutar kompanije.

"Viši službenici se ne slažu sa tzv. 'statusom quo' i bore se sa rukovodećim koji im daju naređenja te se pitaju kako mogu efikasno ispričati priču sa tolikim restrikcijama. Mnogi su se zalagali za više sadržaja iz Gaze. Dok svi izvještaju prođu Jerusalem i stignu na TV, osigurava se da se Izrael oslobodi od svih nedjela", analiziraju.

Članovi CNN-a rekli su da je dopis koji je upućen zaposlenicima učvrstio okvir za priče u kojima je masakr u Hamasu korišten za implicitno opravdanje izraelskih akcija, te da je drugi kontekst nepoželjan.

"Kako će drugačije urednici to pročitati osim kao uputu da je Hamas kriv bez obzira na to što Izraelci rade? Svaka akcija Izraela, bacanje bombi koje uništavaju ulice i čitave porodice, pokrivaju se tako kako bi se stvorio narativ koji odgovara Izraelu", rekao je jedan zaposlenik, piše The Guardian.

Također, naglasili su kako su dvostruki standardi očigledni.