Antikorupcijski sud

Presuda koju je izrekao antikorupcijski sud u Islamabadu dolazi dan nakon što je Khan osuđen na 10 godina zatvora u drugom slučaju.

Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga Bushra Bibi osuđeni su na 14 godina zatvora u slučaju u vezi s nezakonitom prodajom državnih darova, objavio je list Dawn, prenosi Hina.

Presuda koju je izrekao antikorupcijski sud u Islamabadu dolazi dan nakon što je Khan osuđen na deset godina zatvora u drugom slučaju u kojem je osuđen za otkrivanje državnih tajni, sedmicu dana prije nacionalnih izbora.

Khanu je drugi sud također u augustu izrekao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog prodaje darova vrijednih više od 140 miliona rupija (501.000 dolara) u državnom vlasništvu i primljenih tokom njegovog premijerskog mandata 2018.-2022.

Dugogodišnja zabrana

Kazna je kasnije suspendirana, ali Khan ostaje iza rešetaka u vezi s drugim slučajevima. Rekao je da je legalno kupio stvari.

Vladini dužnosnici su naveli da su Khanovi pomoćnici prodali darove u Dubaiju.

Bushra Bibi bila je u pritvoru tokom cijelog suđenja. Par se vjenčao 2018, nekoliko mjeseci prije nego što je Khan izabran za premijera.

Sud je također Khanu izrekao višegodišnju zabranu obavljanja bilo koje javne dužnosti uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 8. februara.