NOVI PROBLEMI

Guverner Teksasa Greg Abbott izjavio je da predsjednik Joe Biden krši savezni zakon jer odbija da provede imigracione statute koji su već zavedeni. Kao znak nezadovoljstva i protesta, desetine hiljada kamiondžija uputilo se ka granici najavljujući nove probleme na jugu.

Podsjećanja radi, republikanci se nalaze u sporu o graničnoj politici s Bidenovom administracijom otkako je predsjednik prvi put preuzeo dužnost u januaru 2021. godine. Abbott je poduzeo mjere u svoje ruke postavljajući prepreke kako bi spriječio migrante da pređu granicu, kao što je bodljikava žica.

Politički sukob se intenzivirao prošle sedmice nakon što je američki Vrhovni sud presudio da federalni granični agenti mogu ukloniti Abbottovu žicu, što je izazvalo prkos guvernera i drugih republikanaca i sve više poziva demokrata da predsjednik federalizira Nacionalnu gardu Teksasa.
  Netrpeljivost, međutim, ne jenjava te je tako konvoj od 40.000 kamiona, pod nazivom "Vratimo našu granicu", koji zagovara jaču graničnu sigurnost, danas je krenuo iz Northfolka u Virginiji prema Eagle Passu.

Konvoj ide prema južnoj granici i planira održati proteste na glavnim graničnim prijelazima, uključujući San Ysidro u Kaliforniji, Eagle Pass u Teksasu i Yumu u Arizoni. Također, planirano je da kamiondžije pređu jugoistočni dio SAD-a prije nego što se pridruže drugim protestima u Teksasu koji su najavljeni za vikend.
  "Svjedoci smo nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlasti Vrhovnog suda", rekao je Jaime Vaquez za imigraciju.

Ostaje nejasno hoće li Biden intervenirati u Teksasu ili ne. Međutim, granični spor je imao utjecaja daleko izvan Teksasa, što je dovelo do zastoja u Kongresu koji je također blokirao prolaz vojne pomoći Ukrajini i Izraelu.

Neki republikanci sugeriraju da bi pitanje granice moglo izazvati novi građanski rat, prenosi Newsweek.