Korak bliže Bijeloj kući

Donald Trump je pobjednik izbora u Iowi na kojima su republikanski birači odlučivali o tome kojeg stranačkog kandidata žele u utrci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u novembru ove godine.

Guverner Floride Ron DeSantis i bivša američka ambsadorica Nikki Haley bore se za drugo mjesto. DeSantis je u blagoj prednosti. Usprkos ekstremnoj hladnoći, glasači u Iowi u velikom su se broju okupili na stranačkim sastancima, tzv. caucusima i glasovali.

Američki republikaci na prvim unutarstranačkim izborima, prema 90 posto prebrojanih glasova, izabrali su Trampa da bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Prema prebrojanim glasovima, Trump ima 51 posto podrške, DeSantis 21 posto, a Haley 19 posto, prenose svjetski mediji. Međutim, Trumpa ubrzo očekuje ozbiljan problem na putu za Bijelu kuću, jer početkom februara Vrhovni sud SAD-a početi raspravu o zakonitosti odluke kojom je Colorado sa glasačkog listića eliminisao najpopularnijeg pretendenta republikanaca za mjesto u Bijeloj kući.

Faktor