Šokantna odluka

Predsjednik Namibije je izrazio ‘duboku zabrinutost’ što Njemačka nije uspjela ‘izvući lekcije iz svoje užasne historije’.

Namibija je kritizirala “šokantnu odluku” Njemačke da podrži Izrael u tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koju je pokrenula Južnoafrička Republika, dok je izraelski rat protiv Gaze ušao u 100. dan.

“Njemačka je odlučila braniti u ICJ-u genocidna i jeziva djela izraelske vlade protiv nedužnih civila u Gazi i okupiranim palestinskim teritorijima”, rekao je predsjednik Namibije Hage Geingob u izjavi na platformi X u subotu.

Geingob je izrazio “duboku zabrinutost” što Njemačka nije uspjela “izvući lekcije iz svoje užasne historije”

U četvrtak i petak održana je dvodnevna javna rasprava u slučaju pred Svjetskim sudom,– najvišem pravnom tijelu Ujedinjenih naroda, tokom koje su JAR i Izrael iznijeli svoje argumente.

‘Šokantna odluka’ Njemačke

Južnoafrička Republika rekla je sudu u četvrtak da je izraelska zračna i kopnena ofanziva – koja je opustošila velik dio enklave i usmrtila gotovo 24.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima Gaze – imala za cilj izazvati “uništenje stanovništva” Gaze.

Izrael je optužio JAR za predstavljanje “iskrivljenog” pogleda na neprijateljstva, negirajući da je njihova vojna operacija u Gazi kampanja genocida protiv Palestinaca koju vodi država.

U izjavi namibijskog predsjedništva dodaje se da Berlin ignorira izraelsko ubistvo više od 23.000 Palestinaca u Gazi i razne izvještaje Ujedinjenih naroda koja uznemirujuće ističu interno raseljavanje 85 posto od 2,3 miliona ljudi opkoljene enklave usred akutne nestašice hrane i osnovnih usluga.

Namibijski predsjednik izrazio je “duboku zabrinutost” zbog “šokantne odluke” koju je saopćila njemačka vlada u petak, u kojoj je “odbacila moralno ispravnu optužnicu” koju je iznio JAR.

“Nijedno ljudsko biće koje voli mir ne može ignorirati pokolj koji se vodi protiv Palestinaca u Gazi”, navodi se.

U saopćenju se tvrdi da je Njemačka počinila prvi genocid u 20. stoljeću u Namibiji između 1904. i 1908. godine, u kojem su deseci hiljada nedužnih Namibijaca umrli u najnehumanijim i najbrutalnijim uslovima.

“Njemačka ne može moralno izraziti predanost Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv genocida, uključujući iskupljenje za genocid u Namibiji, dok podržava ekvivalent holokausta i genocida u Gazi”, reklo je Predsjedništvo.

“Predsjednik Geingob apelira na njemačku vladu da preispita svoju nepravovremenu odluku da intervenira kao treća strana u odbrani i podršci genocidnih djela Izraela pred ICJ-om.”

Njemački zločini u Namibiji

Njemačke kolonijalne snage su između 1904. i 1908. godine izvršile zločine u Namibiji protiv domorodačkih naroda Herero i Nama.

Ubistva su bila dio njemačke kampanje kolektivnog kažnjavanja koja se danas priznaje kao prvi genocid u 20. stoljeću.

ICJ će vjerovatno predstaviti privremenu mjeru u nadolazećim danima, ali za konačnu presudu trebat će godine.

JAR je pozvao sud da naredi trenutni prekid izraelske razorne vojne ofanzive u Gazi.

Konvencija o genocidu iz 1948, donesena nakon masovnog ubistva Jevreja u nacističkom holokaustu, definira genocid kao “djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

JAR je podnio tužbu ICJ-u 19. decebra, optužujući Izrael za genocidna djela u Gazi.

Nekoliko zemalja i međunarodnih organizacija podržalo je JAR u njegovom slučaju, dok je Izrael dobio podršku SAD-a, svog glavnog dobavljača oružja i bliskog saveznika.

Nekoliko globalnih organizacija, uključujući Human Rights Watch, utvrdilo je da je Izrael uključen u ratne zločine u Gazi.