Sramotan snimak

Nedavno objavljena snimka izraelskog vojnika koji ismijava Palestince usred ruševina Univerziteta Al-Azhar u sjevernom Pojasu Gaze izazvala je šok i bijes na društvenim mrežama.

Na snimci vojnik pokazuje prema bombardiranim ruševinama i izjavljuje: "Za one koji se pitaju zašto nema obrazovanja i škola u Gazi. Ups, pala nam je raketa. Bombardovali smo ih. Ovo je jako loše. Ovako više nikada nećete biti inženjeri."

Ovakav komentar vojnika koji se ruga ozbiljnim posljedicama izraelskih napada na obrazovne ustanove u Gazi izazvao je oštru reakciju među korisnicima društvenih mreža.

Ova snimka nije izolirani incident, jer su ranije objavljene slične scene gdje su izraelski vojnici rušili zgrade u Gazi dok su pjevali i izražavali ruganje prema Palestincima čije su domove uništili.

Ove objave izraelskih vojnika naišle su na kritike i osude na međunarodnom nivou zbog nedostatka poštovanja prema ljudskim životima i kulturi, dodatno produbljujući tenzije u već složenom izraelsko-palestinskom sukobu.