BOMBA ISPOD KRILA?

Smrt osnivača ruske plaćeničke grupe Wagner, biznismena Jevgenija Prigožina, orkestrirao je sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

Patrušev je ruskog predsjednika Vladimira Putina počeo upozoravati na prijetnju rastućeg Prigožinovog utjecaja već u ljeto 2022. No, predsjednik se navodno nije obazirao na njegova upozorenja - između ostalog i zato što su Wagnerovci postizali uspjehe na ratištima Ukrajine, piše The Wall Street Journal (WSJ).

Ta se situacija promijenila, prema izvoru WSJ-a, bivšem pripadniku ruske tajne službe, u oktobru 2022. Tada je Prigožin navodno nazvao Putina i neselektivno se žalio na nedostatak streljiva na ukrajinskoj fronti, što dovodi do velikih gubitka u ljudstvu. Patrušev je u vrijeme telefonskog razgovora bio u Putinovom uredu, tvrdi izvor WSJ-a.

Putin je ignorisao i druge Prigožinove pritužbe na opskrbu streljivom za Wagnerovce, kao i njegove javne sukobe s ruskim Ministarstvom odbrane.

Ali u junu 2023., kada je Prigožin podigao pobunu među svojim ljudima i započeo marš na Moskvu, Patrušev je, vidjevši to kao priliku da se zauvijek riješi Wagnerovog vođe, "preuzeo inicijativu".

WSJ tvrdi da je Patrušev, nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko uspio dogovoriti povlačenje plaćenika na bjeloruski teritorij, a Putin obećao da će prestati s njihovim progonom, počeo razvijati plan fizičke likvidacije Prigožina.

Podmetnuta bomba


Prema izvorima WSJ-a, Putin je također bio upoznat s tim planovima i nije im se protivio.

Prema izvorima WSJ-a u zapadnim obavještajnim službama, 23. augusta pod krilo privatnog aviona Embraer-135 kojim se koristio Prigožin postavljena je mala bomba. Dogodilo se to tokom njegovih priprema za polijetanje na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Pola sata nakon polijetanja avion se srušio u regiji Tver, pri čemu je poginulo svih desetero ljudi u avionu. Očevici na tlu u blizini mjesta nesreće tvrdili su da je u avionu došlo do eksplozije.

Prije nekog vremena WSJ je, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, napisao da se Prigožinov avion mogao srušiti kao rezultat ubistva s predumišljajem. Washington vjeruje da je avion najvjerovatnije dignut u zrak u letu ili se radilo o sabotaži.

Istodobno, WSJ je objavio da je područje na koje su sletjeli krhotine aviona porušeno buldožerima, što je protivno međunarodnim standardima.