Mediji

Novi šef Wagnera učestvovao je u nekim od najžešćih borbi u ratu u Ukrajini, a imao je vodeću ulogu u osvajanju grada Soledara u istočnoj Ukrajini.

Komandant Anton Jelizarov, poznat po nadimku Lotus, izabran je za novog vođu ruske paravojne formacije Wagner, nakon smrti prethodnog vođe i osnivača te grupe Jevgenija Prigožina, prenosi Tanjug.

Kako prenosi britanski Expres, novi šef Wagnera učestvovao je u nekim od najžešćih borbi u ratu u Ukrajini, a imao je vodeću ulogu u osvajanju grada Soledara u istočnoj Ukrajini.

Expres navodi da je unutar grupe Wagner Jelizarov poznat kao ”osvajač Soledara”, što je nadimak koji mu je navodno dao sam Prigožin.

Britanski list navodi i da je bio blizak sa Prigožinom, nedavno poginulim u avionskoj nesreći kod Moskve.

Istraga još traje

Kremlj je u srijedu objavio da istraga o padu aviona u kojoj je poginuo šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin uključuje mogućnost da je nesreća namjerno prouzročena, što je prvo nedvosmisleno priznanje o tome da je Prigožin možda ubijen, prenosi Hina.

“Očito je da se razmatraju različite verzije događaja, među kojima je i verzija – znate o čemu govorimo – recimo da se radi o namjerno izazvanom zločinu”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pozvavši da se “pričekaju rezultati ruske istrage.”

Na novinarsko pitanje o tome da Rusija odbija međunarodnu istragu Peskov je odgovorio:

“Dakle, prije svega istraga je u toku. Angažirana je ruska istražna komisija, ali u ovom slučaju ne može biti govora ni o kakvom međunarodnom aspektu.”