Kao i svake godine u decembru, ugledni magazin Forbes objavio je listu najutjecajnijih žena u 2023. godini, a na listi su se našla brojna imena iz svijeta politike, ekonomije, ali i showbiza.

Između ostalog, na ovogodišnjoj listi Forbesa našla su se i imena onih žena koje su ostvarile moćan utjecaj među populacijom, a tu su svoj mjesto našle i Taylor Swift te Beyonce.

"Kao i uvijek, lista moći 2023. godine određena je sa četiri glavna pokazatelja. Novac, mediji, utjecaj i sfera utjecaja. Za političke lidere gledao se BDP i stanovništvo", naveli su iz Forbesa.

Ovogodišnju listu najmoćnijih žena predvodi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Imenovana je za predsjednicu EK u julu 2019. godine. Ona je prva žena na toj funkciji i odgovorna je za zakone koji utječu na više od 450 miliona Evropljana", navodi se.


Christine Lagarde (Foto: EPA-EFE)

Interesantno, na drugom mjestu se našla predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

"Ona je 1. novembra 2019. godine postala prva žena na čelu Evropske centralne banke. Kao šefica evropske monetarne politike, Lagarde se suočava sa brojnim izazovima", pojašnjava se.

Treće mjesto na listi zauzela je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, a četvrtu poziciju premijerka Italije Giorgia Meloni.


Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)

"Uspon Meloni na vlast bio je nevjerovatan, a njen utjecaj je opipljiv kako u Italiji, tako i na međunarodnoj sceni. Njena pozicija na rang listi svjedoči o njenon političkoj oštroumnosti i sposobnosti da se kreće u složenom svijetu globalne politike", stoji u analizi.

U Forbesovoj analizi najmoćnijih žena 2023. godine navodi se i kako ženska moć danas stoji na ključnoj rasksrsnici koju karakterizira oštar kontrast i neostvarena obećanja.

"Ključ napretka leži u ravnoteži između tvrde i meke moći, otključavajući puni potencijal ženskog vodstva. Ova potreba nikada nije bila očiglednija. To je potreba na koju moramo obratiti pažnju kako bismo stvorili otporniji i pravedniji svijet", zaključuju u Forbesu.