Nediplomatski

Izjavu premijera Albina Kurtija o koleginici iz Italije Giorgiai Meloni - za koju je rekao da je ranije smatrao da je povezana sa fašizmom - nekadašnje kosovske diplomate smatraju nediplomatskom i nepromišljenom. Oni tvrde da takve poruke mogu narušiti odnose Prištine sa Italijom.

Bivši ambasador Kosova u Italiji Albert Prenkaj kaže da ovaj "javni i ljuti ispad Kurtija" prema Meloni nije dobro smišljen, ili je namjerno izveden zbog entuzijazma Kongresa Partije evropskih socijalista (PES) koji je održan ovih dana u Rimu, a na kojem je Kurti i dao takvu izjavu.

"To može ozbiljno da optereti odnose sa Italijom, koja je veoma važna za mir, stabilnost, napredak, integracione procese i članstvo u međunarodnim inicijativama i organizacijama. Kurtijeva izjava u kojoj je Meloni klasifikovao kao fašistu, uz napomenu da već predomislio pa će ovaj epitet prenijeti na drugog italijanskog političara Salvinija, veoma je nepromišljena, liči na onu kada je sekretara Blinkena nazvao naivnim“, naglasio je Prenkaj.

Ističe da je Kurtijeva izjava "naivna sama po sebi" i već je nanjela "ogromnu štetu" Kosovu u odnosu na zemlje Kvinte. 

"Kosovo nikada do sada nije bilo u ozbiljnijoj situaciji na međunarodnoj areni. Italija je jedna od država Kvinte koja je stub i pokrovitelj slobode, nezavisnosti, demokratije i koja garantuje integritet Kosova“, naglasio je Prenkaj.

Osim toga, on insistira da predstavnici Kosova treba da projektuju prijateljski pristup i napore da se održe i unaprede odnosi sa Italijom, jer je ova zemlja veoma važna u Evropskoj uniji i Natou.

"Ne smijemo zaboraviti da je bombardovanje ciljeva koji su služili državnim mehanizmima Srbije na čelu sa Miloševićem pokrenuto iz Avijana u Italiji”, poručio je Prenkaj.

Slično Prenkaju smatra i nekadašnji ambasador Kosova u Italiji Almu Lama. Po njemu, Kurti se pokazao "nepažljivim" u izboru jezika kada je govorio o italijanskoj koleginici, a štaviše i o zamjeniku premijera Mateu Salviniju.

"Njegov jezik nije nimalo diplomatski kako bi trebalo da bude, već govori više kao politički analitičar, pominjući komentare koji se čitaju u medijima u vezi sa opisom karijere Meloni u odnosu na fašističko nasleđe“, naglasio je Lama.

Bivši poslanik kaže da nije na Kurtiju da ulazi u ove komentare i italijansku unutrašnju politiku, sa neprimerenim kvalifikacijama.

"Nema razloga da se daju lične ocene stranih lidera, nije njegov posao da ocenjuje, jer oni ocenjuju svoje ljude koji glasaju za njih. Trebalo bi da govori o međudržavnim odnosima i u ovom konkretnom slučaju da bude veoma zahvalan za doprinos Italije Kosovu tokom i posle rata“, rekao je Lama.

Inače, Kurti je na kongresu PES u Rimu izazvao brojne reakcije kada je izjavio da je u prošlosti Giorgiu Meloni smatrao povezanom sa njenom desničarskom prošlošću, sa fašizmom.

"Moram da budem iskren. U prošlosti sam Giorgiu Meloni smatrao povezanom sa njenom desničarskom prošlošću, sa fašizmom. Od kada je postala premijer, primjetio sam njene odlične odnose sa Bidenom i SAD, ubjeđenu podršku Ukrajini. Sa druge strane, nije tako za Salvinija koji ima odnose sa Putinom", rekao je Kurti.