TRAJNE POSLJEDICE

Jemenski pobunjenici Huti oteli su teretni brod koji je iznajmio Izrael i 25 članova posade na njemu,

Brod, nazvan Galaxy Leader, prevozio je automobile iz Turske i zaplijenjen je u južnom dijelu Crvenog mora na putu za Indiju. Registrovan je pod zastavom Bahama.

IDF je otmicu teretnog broda nazvao "veoma teškim incidentom globalnih posljedica". Vojska je dodala da su na brodu bili "civili različitih nacionalnosti, ne uključujući Izraelce. To nije izraelski brod".

Huti su ranije objavili su namjeru da će gađati sve brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili kojima upravljaju izraelske kompanije.

Oni su u svom saopćenju pozvali zemlje da evakuišu svoje građane s takvih brodova i savjetovali da ih ne koriste za transport robe.

Premijer Benjamin Netanyahu nazvao je incident iranskim napadom na međunarodni brod.

"Brod, koji je u vlasništvu britanske kompanije i kojim upravlja japanska firma, otet je od Huti milicije u Jemenu pod kontrolom Irana", navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

Dodali su da je na brodu bilo 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance. Na brodu nije bilo Izraelaca.

"Ovo je još jedan akt iranskog terorizma, koji predstavlja značajnu eskalaciju iranske agresije na građane slobodnog svijeta, i ima međunarodne implikacije na sigurnost globalnih brodskih ruta", saopćeno je.