Bezrezervna podrška

Izgleda da je Biden već odlučio ko stoji iza smrtonosnog napada na bolnicu u Gazi, bez detaljne istrage i loše biranim riječima, izvještava Al Jazeerin reporter Alan Fisher iz Tel Aviva.

Kada su Amerikanci najavili da će njihov tim za nacionalnu sigurnost istražiti uzrok eksplozije u Gazi, mnogi su pomislili da će to biti opsežna istraga. No izgleda da je predsjednik Joe Biden već odlučio ko stoji iza smrtonosnog napada, i to loše biranim riječima, prebacujući odgovornost na “drugu stranu”, kaže Alan Fisher, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz Tel Aviva.

Podsjetio je da je Biden izrazio ogorčenje zbog onoga što se dogodilo.

“Njegova posjeta je iskaz podrške bez presedana Izraelcima. Tvrdnjom da je krivo ispaljena raketa uzrokovala masakr u bolnici, Biden je zapravo dao Izraelu zeleno svjetlo da radi šta hoće”, dodaje.

Ističe da je Biden loše biranim riječima za jednog predsjednika uporedio Hamas sa organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Izjava da je ISIL bio racionalniji nema nikakvog smisla”, rekao je.

Bezrezervna podrška Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Izrael dan nakon što je u izraelskom zračnom napadu na bolnicu Al-Ahli u Gazi, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno najmanje 500 ljudi.

Po dolasku u Tel Aviv, održao je konferenciju za novinare sa premijerim Benjaminom Netanyahuom, izražavajući američku nedvosmislenu podršku građanima Izraela.

“Izgleda da je bombaški napad na baptističku bolnicu Al-Ahli počinila druga strana, a ne vi”, rekao je američki predsjednik Biden Netanyahuu, implicirajući da su za napad odgovorne palestinske oružane frakcije i poredeći Hamas sa ISIL-om.

Ni izraelski premijer ni Biden nisu dali nikakve dokaze da su palestinske naoružane grupe odgovorne za napad – u kojem je ubijeno više od 500 osoba.