OTVOREN PRIJELAZ

Izraelska vojska (IDF) je savjetovala Palestince iz pojasa Gaze da napuste taj prostor i odu u Egipat usljed rata koji se vodi između Izraela i Hamasa.

Oni ističu da je granični prijelaz prema Egiptu još uvijek otvoren kako bi stanovnici mogli izaći s obzirom na opsadu Gaze koja je u toku.

"Prijelaz Rafah je i dalje otvoren. Svima koji mogu da izađu, savjetovao bih im da izađu", kazao je potpukovnik Richard Hecht u razgovoru sa stranim novinarima.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je inače jučer kazao da je vojsci naredio potpunu opsadu Gaze koja uključuje isključivanje struje, vode i goriva. Njegovo odluka je naišla na brojne osude, a ministar je i od ranije poznat po radikalnim izjavama.

Do naređenja dolazi nakon sukoba koji traju već četiri dana, koji su počeli Hamasovim ispaljivanjem raketa na Izrael i upadom na nekoliko izraelskih područja.

Tokom noći je IDF pogodio više od 200 ciljeva u Pojasu Gaze, a broj mrtvih je premašio 700. Jutros su objavili da imaju potpunu kontrolu granice Gaze nakon što su pruipadnici Hamasa digli u zrak dijelove granične ograde tokom napada u subotu.