ZAKLJUČANA KASA

Američki predsjednik Joseph Biden pozdravio je dvopartijski kratkoročni sporazum o budžetu koji će američku vladu održati otvorenom u narednih 45 dana, ali je izrazio razočarenje što nijedna od milijardi dolara pomoći Kijevu koje je tražio nije stigla do konačnog zakona.

"Ni pod kojim okolnostima ne možemo dozvoliti da se američka podrška Ukrajini prekine", rekao je Biden u kratkoj izjavi, ubrzo nakon što je Kongres usvojio tu mjeru.

Biden je tražio dodatnih 24 milijarde dolara za Ukrajinu, ali kritičari su rekli da Washington ima važnije prioritete i da bi trebalo da ima jače mjere zaštite od zloupotrebe sredstava i zaliha koje šalje Kijevu.

Predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy morao se osloniti na demokrate za usvajanje zakona i kako bi spriječio blokadu institucija, pošto se 90 republikanaca protivilo bilo kakvim kratkoročnim mjerama finansiranja, uskraćujući mu prijeko potrebne glasove.

Kao dio sporazuma, McCarthy je povećao saveznu pomoć u slučaju katastrofe za 16 milijardi dolara, ali je morao da se odrekne odredbi o bezbjednosti granica koje su tražili republikanci.

Nakon što nijedna nova pomoć Ukrajini nije stigla do konačnog prijedloga zakona, demokratsko rukovodstvo Predstavničkog doma je u saopštenju kasno sinoć navelo da očekuju da će McCarthy kasnije donijeti poseban paket pomoći Ukrajini na glasanje.

Ministar odbrane Lloyd Austin takođe je pozdravio usvajanje zakona, ali je pozvao Kongres da "ostane dosljedan američkoj posvećenosti da pruži hitno potrebnu pomoć" Kijevu. On je dodao da Amerika u tom smislu mora da ispuni svoju riječ.