PORAST EKSTREMIZMA

Istraživanje Fondacije Friedrich Ebert pokazuje porast ekstremizma krajnje desnice u Njemačkoj. Navodi se da se čak jedan od 12 Nijemaca slaže s nekim oblikom ideologije ekstremne desnice.

Kako je za Euronews objasnila istraživačica Fondacije Franziska Schröter, jedna od najupečatljivijih promjena posljednjih godina je vidljivo širenje ekstremnih uvjerenja.

"Prihvatanje stavova krajnje desnice se vidi u svim starosnim grupama, u zavisnosti od toga koji fenomen posmatrate", kaže ona.

Schröter je također istakala da je među mladima izražen zaokret prema seksizmu, homofobiji i transfobiji.

Izvještaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je policija razbila ogranak Hammerskina, davno uspostavljene međunarodne organizacije za nadmoć bijele rase koja je nastala u SAD-u.

Porast desničarskog ekstremizma osjeća se u različitim regijama Njemačke, a na njegov porast ukazuju i oni koji su zaduženi za čuvanje memorijalnih mjesta holokausta.

Glasnogovornik Fondacije hamburških memorijala i centara za učenje obilježavanja žrtava nacističkih zločina, koja je odgovorna za Memorijal koncentracijskog logora Neuengamme, rekao je za Euronews da je osoblje primijetilo porast ekstremizma u 2022. i 2023. godini.

Naveo je da je zabilježen povećan broj slučajeva vandalizma te su na memorijalima iscrtani grafiti s nacističkom tematikom.