Ruski ministar

Nakon što je sedam dana na 78. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku dominirala rasprava o ratu u Ukrajini, Moskva je u subotu uzvratila udarac.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prvo se u svom govoru obratio delegatima u dvorani, a zatim i svjetskim medijima.

Održao je opsežan brifing pun optužbi protiv Zapada, koji je opisao kao "carstvo laži", prenosi CNN.

- U govorima mnogih govornika koji su govorili prije mene već je bila izražena ideja da planeta prolazi kroz nepovratne promjene i da se novi svjetski poredak rađa pred našim očima - rekao je Lavrov u obraćanju državama članicama i dodao:

- Konture budućnosti stvaraju se u borbi između svjetske većine, koja zagovara pravedniju raspodjelu globalnog bogatstva i civilizacijske raznolikosti, i između onih nekoliko koji koriste neokolonijalne metode pokoravanja kako bi zadržali svoju nedostižnu dominaciju - rekao je Lavrov.

On ne bi bio prvi koji je ove sedmice tvrdio da zastarjele strukture globalnog upravljanja koče zamah prema klimi i ekonomskoj pravdi, ali njegov fokus bio je na zapadnim podupirateljima Ukrajine, kao i NATO-u.

Dok se ruski rat u Ukrajini i dalje zahuktava, a zapadni saveznici nastavljaju pružati vojnu pomoć Kijevu, Lavrov je u subotu upozorio kako smatra da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi "direktno u ratu s Rusijom".

- Ovo možemo nazvati hibridnim ratom, ali to ne mijenja stvarnost - rekao je Lavrov novinarima, navodeći:

- Oni su učinkovito uključeni u neprijateljstvo s nama, a Ukrajince koriste kao "stočnu hranu".

Lavrov je odbacio mirovni okvir koji je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jer smatra da je "neizvediv".

Taj plan ne razmatra ustupanje ukrajinske teritorije Rusiji ili pak odustajanje od ukrajinskih nastojanja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu, a to su dvije ključne tačke spora za Moskvu.

Lavrov je također isključio mogućnost da se Rusija vrati crnomorskom ugovoru o žitu, rekavši da Kremlj osjeća da je prevaren.

- Glavni razlog zašto smo napustili ovaj dogovor i on je prestao postojati je to što se sve što nam je obećano pokazalo kao obmana - rekao je Lavrov.

Faktor/CNN