Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington poslati Ukrajini projektile ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News, pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu.

Kijev već duže vrijeme traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sustave (ATACMS) kako bi njima napadali i ometali opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenski je jučer posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom.

SAD je tom prilikom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara. No savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti “važne” sisteme za protuzračnu odbranu, ali “za sada” ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sistemi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve linije fronta.

Biden je uvjerio Zelenskog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti uprkos protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijardi dolara pomoći.

Komandu Crnomorske flote pogodili raketama Storm Shadow

Ukrajina je koristila projektile Storm Shadow za napad na komandu Crnomorske flote, potvrdile su ukrajinske zračne snage za Sky News.

Jedan ruski vojnik još uvijek se vodi kao nestao nakon napada u kojem je zgrada u Sevastopolju ostala u plamenu. Najmanje jedan projektil pogodio je štab, a ruski dužnosnici izvijestili su da je oboreno još pet projektila.

Britanija i Francuska od maja isporučuju Ukrajini projektile Storm Shadow.