NJEMAČKA

Njemački grad Hannover je predstavio dalekosežne planove za "protjerivanje" automobila iz centra grada, za koje je plan da se pretvori u mjesto za "zabavu i šetnju".

U jednom od najambicioznijih remonta prometa dosad predloženih u Evropi, grad na sjeveru Njemačke uklonit će gotovo 4.000 parking mjesta na ulici jer nastoji obeshrabriti ljude da se voze u centar grada.

Oni koji to učine morat će poštovati ograničenje brzine od 20 km/h u jednosmjernim ulicama koje ih usmjeravaju prema jednom od 11 parkirališta.

"Vrijeme eksperimenata je prošlo. Sada nastavljamo s poslom transformacije našeg grada. Ovim mjerama naš grad činimo održivijim i klimatski prihvatljivijim", kazao je gradonačelnik Zelene stranke Belit Onay.

Hannover planira iskoristiti oslobođeni prostor na svojim ulicama za proširenje kafića i terasa i zasađivanje više drveća, projekt za koji kaže da će udahnuti novi život.

Autobusi, taksiji i građani koji posjeduju vlastita parkirna mjesta i dalje će moći pristupiti ulicama u centru, od kojih će neke biti pretvorene u biciklističke staze.

Grad od pola miliona stanovnika i prije je bio meta planera s radikalnom vizijom budućnosti.

Nakon što je gotovo 90 posto historijskog centa sravnjeno s zemljom savezničkim bombardiranjem tokom Drugog svjetskog rata , Hannover je svoje uske srednjovjekovne uličice zamijenio širokim bulevarima pogodnim za automobile.

U svom nastojanju da preoblikuje grad za ono što se smatralo budućnošću mobilnosti, gradski ured za planiranje kontroverzno je srušio raskošne palače iz 19. stoljeća.

Najnoviji potez dolazi u trenutku kada njemački Zeleni gube popularnost na lokalnom nivou, dijelom zbog planova da se automobili istjeraju iz gradskih centara.