PROGONJENA MANJINA

Rustem Umerov, koji bi trebao postati novi ukrajinski ministar odbrane, vodeći je član zajednice krimskih Tatara koji je predstavljao svoju zemlju u osjetljivim pregovorima s Rusijom.

Umerov je rođen u sovjetskom Uzbekistanu, zemlji u koju je njegova porodica bila protjerana pod Staljinom, a vratio se na Krim u Ukrajini kao dijete kada je Tatarima dopušteno da se vrate 1980-ih i 1990-ih.

Ovaj 41-godišnji musliman započeo je s telekomunikacijskim poslom 2004., a izabran je u parlament 2019.

Ondje je služio kao supredsjedatelj Krimske platforme, međunarodnog diplomatskog napora usmjerenog na poništavanje ruske aneksije poluotoka 2014. godine.

Godinama je radio kao savjetnik vođe krimskih Tatara Mustafe Džemileva.

Rusija je Ukrajini preotela kontrolu nad Krimom 2014. i progurala referendum o aneksiji koju su Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili kao nelegitimnu.

Tatarska zajednica, koja je činila 12-15 posto od dva miliona stanovnika Krima, uglavnom je bojkotobala glasanje.

Moskva je tada zabranila Medžlis, tradicionalno okupljanje tatarske muslimanske manjine, proglasivši ga ekstremističkom organizacijom i od tada je zatvorila članove zajednice, navodeći sigurnosne razloge.

“Ruski propagandisti izmislili su narativ podjele ukrajinske nacije na etničke skupine kako bi opravdali svoje vojne akcije na teritoriju naše zemlje”, rekao je Umerov za jordansku novinsku stranicu AmmanNet u prošlogodišnjem intervjuu. “Ne osjećamo nikakav šovinizam ili islamofobiju [u Ukrajini] u pogledu naše etničke pripadnosti ili vjere.”

I nakon aneksije i nakon početka ruske invazije punog opsega, Umerov je sudjelovao u razgovorima iza kulisa s ruskim dužnosnicima, uključujući pregovore o razmjenama zatvorenika visokog profila i evakuacijama civila.

Bio je dio ukrajinske delegacije u pregovorima s Rusijom u prvim sedmicama rata i sudjelovao je u pregovorima o uspostavi izvoznog koridora za ukrajinsko žito kroz Crno more.

Rusija se od tada povukla iz sporazuma o žitu, optužujući Ukrajinu i njezine saveznike da nisu uspjeli održati dio sporazuma za olakšavanje ruskog izvoza.

U septembru prošle godine imenovan je šefom Fonda za državnu imovinu, što je posebno teška uloga u Ukrajini gdje je proces privatizacije pogođen korupcijom.

U svojoj video izjavi kojom je u nedjelju najavio zamjenu, predsjednik Volodimir Zelenskiy rekao je da će zastupnici ove sedmice biti pozvani na glasovanje o nominaciji Umerova. Parlament "dobro poznaje ovu osobu i Umerov ne treba dodatno predstavljanje", rekao je.