Odbila izaći iz auta

Policija u Ohiju u SAD-u objavila je snimke policijske kamere koji su pokazali su kako policajac puca kroz vjetrobransko staklo automobila u trudnicu koja je osumnjičena za krađu u trgovini u predgrađu Columbus, u Ohiju, prošle sedmice.

Porodica ubijene Ta'Kiye Young (21) zahtijeva da policajac koji je ubio njihovu kćer i njeno nerođeno dijete snosi odgovornost. On ju je ubio pucajući iz pištolja 24. augusta jer je odbila izaći iz automobila nakon što su joj to policajci naredili uz psovke.

Dok su joj govorili da izađe iz auta, ona je kroz malo otvoren prozor negirala da je krala. U jednom trenutku, Young se čuje na snimku kako govori: "Hoćeš li me upucati?" Tada se može vidjeti kako okreće volan automobila dok je policajac pored njenog prozora nastavlja nagovarati da izađe iz vozila.

- Izlazi iz je...og auta - ponavljao je policajac ispred auta dok se vozilo počelo polako kretati naprijed, pokazao je snimak.

Nakon nekoliko sekundi policajac koji je stajao ispred haube pucao je kroz vjetrobransko staklo. Nakon pucnjave, policajci su trčali pored automobila vičući vozačici da stane.

Young je bila u sedmom mjesecu trudnoće. Preminula je u bolnici, kao i njena nerođena djevojčica.

Sve je počelo kada je radnik prodavnice obavijestio policiju da se žena koja je ukrala flaše alkohola nalazi u autu parkiranom ispred prodavnice. Istraga o slučaju mogla bi potrajati sedmicama ili mjesecima, rekli su iz tužilaštva.

Porodica ubijene žene i njihov advokat, nakon što su vidjeli snimak, izjavili su kako je očito da se smrt 21-godišnjakinje mogla izbjeći, te da je došlo do grube zloupotrebe moći i ovlasti.

- Ta'Kiya je bila svjetionik ljubavi, snage i energije svima koji su je poznavali. Njena tragična smrt ostavila je prazninu koju riječi ne mogu opisati, posebno za njena dva mala sina, koji sada moraju odrastati bez ljubavi svoje majke - izjavila je porodica.

Policija je saopćila da se policajci nisu "odrekli svojih prava kao žrtve" u ovom incidentu, a njihov identitet nije otkriven, piše CNN.

- Kada je gospođa Young dovezla svoj automobil direktno do policajca broj 1, udarivši ga, policajac broj 1 postao je žrtva pokušaja napada vozilom. Kada se gospođa Young pomakla od policajca br. 2 dok su mu šaka i dio ruke još bili u prozoru sa strane vozača, policajac br. 2 postao je žrtva prekršajnog napada - saopćili su iz policije.

Policajac koji je pucao iz oružja još je na "administrativnom odsustvu", ali je drugi policajac ponovo na poslu.

CNN