MISTERIOZNA LIČNOST

Među onima za koje se pretpostavlja da su poginuli zajedno s vođom Wagnera Jevgenijem Prigožinom u avionskoj nesreći u blizini Moskve bio je i Dmitrij Utkin, koji se često opisivao kao osnivač ili suosnivač plaćeničke grupe iako je njegova tačna uloga bila sporna.

Njegov vlastiti pozivni znak bio je "Wagner", po Hitlerovom omiljenom kompozitoru. Istraživačka web stranica Bellingcat napisala je 2020. da je Utkin imao "opsesivnu fascinaciju historijom Trećeg Reicha", dok ga je drugi novi izvještaj opisao kao "okićenog brojnim nacističkim tetovažama, uključujući svastiku, nacističkog orla i SS munje". Wagnerova grupa je navodno dobila ime po njemu.

Međutim, prema izvještaju Centra za strateške i međunarodne studije, američkog thinktanka, iz 2020., “ne može se provjeriti je li Utkin inicirao osnivanje Wagner grupe ili je bio samo paravan nekom drugom.”

Bellingcat je rekao da ima podatke iz otvorenog izvora koji sugeriršu da je "upotrijebljen kao zgodan i poreciv mamac za prikrivanje njenog državnog porijekla".

Sam Prigožin priznao je da je osnovao grupu tek u septembru 2022. nakon što je prethodno tužio novinske kuće koje su ga povezivale s njom. I SAD i EU nametnule su sankcije Prigožinu i Utkinu zbog Wagnerove uloge u Ukrajini.

Rođen 1970., Utkin je bio bivši oficir ruske vojne obavještajne službe GRU i služio je u oba čečenska rata, kao i u Siriji. Također je bio među pripadnicima Wagnera koji su sudjelovali u ruskim operacijama u istočnoj Ukrajini od 2014. godine, a za svoju je službu primio nagrade od Kremlja.

Početkom 2000-ih služio je 10 godina kao komandant Druge brigade Spetsnaz GRU-a na estonskoj granici prije nego što se povukao iz vojske. No, prema riječima bivše supruge, nedostajao mu je život na ratištu.

Rijetko viđen ili čujen u javnosti, zadnji put je viđen u videu koji je Prigožin objavio u julu, u kojem se šef Wagnera obraća borcima u Bjelorusiji, kamo su poslani nakon prekinute pobune mjesec dana ranije.

U videu Prigožin predstavlja čovjeka za kojeg kaže da je Utkin; to je bio prvi put da je komandant snimljen kako govori svojim vojnicima.

"Ovo nije kraj, ovo je samo početak najvećeg posla na svijetu, koji će se vrlo brzo nastaviti", kaže Utkin u videu. "I dobro došli u pakao", dodaje, posljednje riječi na engleskom.

Izvještaji s ruskih društvenih medija povezanih s Wagnerom sugerišu da su drugi članovi Wagnerovog vodstva također mogli biti na letu.

Prema Fontanki, novinskoj kući iz Sankt Peterburga koja je opsežno pratila Prigožinove operacije, ostali putnici na brodu bili su snimatelj, Wagnerov logistički menadžer i Prigožinovo lično osiguranje.

Imenuju se kao Sergej Propustin, Evgenij Makarjan, Aleksandr Totmin, Valerij Čekalov i Nikolaj Matusejev. SAD je prošli mjesec sankcionisao Čekalova zbog njegovih veza s Prigožinom i omogućavanja isporuka municije u Rusiju.