GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Stručnjaci američke vlade za klimu su kazali da je 50 posto vjerovatno da će 2023. godina biti najtoplija ikada zabilježena. Međutim, očekuje se da će 2024. biti još toplija.

Glavna naučnica Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) Sarah Kapnick kazala je kako je do danas 2023. godina treća najtoplija godina ikada zabilježena.

"Gotovo je sigurno, više od 99 posto šanse, da će se 2023. svrstati među pet najtoplijih godina u historiji sa skorom od 50 posto vjerovatnoće da će 2023. biti najtoplija do sada”, rekla je Kapnick.

Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije, rekao je da bi sljedeća godina mogla biti još toplija nego ova zbog fenomena zagrijavanja Pacifika poznatog kao El Nino, koji će svoje najveće efekte imati tek naredne godine.

"Najveći utjecaj El Ninja će se zapravo desiti 2024. godine. Tako da očekujemo da ne samo da će 2023. biti izuzetno topla i možda rekordno topla godina, već očekujemo da će 2024. biti još toplija", rekao je Schmidt.

Klimatska opservatorija Evropske unije Copernicus izvijestila je prošle sedmice da je jul bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, a podaci NOAA objavljeni u ponedjeljak su u skladu s podacima EU.

"Prosječna globalna temperatura površine u julu bila je 2,02 stepena Farenhajta (1,12 stepeni Celzijusa) iznad prosjeka, što ga svrstava u najtopliji jul u 174-godišnjem rekordu NOAA", saopćila je NOAA.

NOAA je takođe saopćila da je globalna temperatura površine okeana dostigla rekordno visok nivo u julu četvrti mjesec zaredom.

Kate Calvin, NASA-ina glavna naučnica i viša savjetnica za klimu, rekla je da "klimatske promjene utiču na ljude i ekosisteme širom svijeta". Objašnjava da zajedno s promjenama temperature, doživljavamo i druge promjene u klimi kao što su porast nivoa mora, opadanje leda na Arktiku, šumski požari, jake padavine i još mnogo toga.

Bill Nelson, administrator američke svemirske agencije, rekao je da je "očigledno da se Zemlja zagrijava".

"Majka priroda nam šalje poruku. I ta poruka je da je bolje da djelujemo sada, prije nego što bude prekasno da spasimo našu klimu, drugim riječima, da spasimo našu planetu", rekao je Nelson.