PROBLEMI U RUSIJI

Sve češća nagađanja o povlačenju Wagner grupe iz Bjelorusije mogla bi sugerirati da su propali neki dijelovi dogovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i financijera Wagner grupe Jevgenija Prigožina postignuti nakon Wagnerove oružane pobune 24. jula, piše Institut za rat

Ruski izvori potvrdili su 8. avgusta da Wagnerove snage provode svoju prvu fazu povlačenja iz Bjelorusije te da autobusima grupa od 500 do 600 ljudi iz Bjelorusije odlazi u Krasnodarski kraj i Voronješku te Rostovsku oblast. Prema istom izvoru, druga faza povlačenja trebala bi započeti nakon 13. avgusta.

Izvor blizak Wagneru nagađa da Wagnerovi borci možda napuštaju Bjelorusiju jer je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbio financirati plaćenićke trupe nakon što je otkrio da Rusija neće platiti za Wagner kao što je očekivao. Podsjetimo, Putin i Lukašenko dopustili su Wagnerovim snagama i Prigožinu da nastave djelovati u Bjelorusiji nakon oružane pobune.

Prema izvoru, kojeg u svom izvještaju spominje Institut za rat, mala skupina Wagnerovih instruktora trebala bi ostati u Bjelorusiji kako bi obučavali bjeloruske snage. Međutim, Insitut za rat nije uočio vizualne dokaze o povlačenju Wagnerovih snaga iz Bjelorusije.

Jedan izvor ustvrdio je 6. avgusta da su Wagnerove snage koje nisu bile raspoređene u Libiji 'hitno' otišle na odmor u Rusiju, te da je Wagnerovo zapovjedništvo pozvalo svoje borce da ostanu u kontaktu jer bi nove zapovijedi mogle stići bilo kada.

Izvori bliski Wagneru tvrde da će se glavne Wagnerove snage 'aktivirati' krajem avgusta, no nije dano više detalja.

Tvrdnje da se Wagnerove snage sele iz Bjelorusije, relativno sigurnog utočišta za Wagnerovce i Prigožina, natrag u Rusiju, činjenica da Wagnerovo zapovjedništvo spominje nove zapovijedi i navodi o budućem 'aktiviranju' Wagnerovih snaga krajem avgusta vjerojatno sugeriraju da su dijelovi dogovora, koji je omogućio Wagneru da djeluje iz Bjelorusije i nastavi operacije tamo i u Africi, propali.