ŽELE NEŠTO PROMIJENITI

Danska vlada najavila je da će istražiti pravna sredstva za zaustavljanje demonstracija koji uključuju spaljivanje svetih knjiga u određenim okolnostima. Navela je zabrinutost za sigurnost nakon što je odgovorila na slične incidente u kojima je Kur'an oskvrnjen u Danskoj i Švedskoj.

Vlada je saopćila da želi istražiti mogućnost intervencije u situacijama u kojima se vrijeđaju druge zemlje, kulture i vjere.

"Naravno, to se mora učiniti u okviru ustavom zaštićene slobode govora i na način koji ne mijenja činjenicu da sloboda govora ima vrlo širok opseg u Danskoj", dodali su iz ureda, ističući da je to jedna od najvažnijih vrijednosti zemlje.

Nekoliko nedavnih demosntracija koji su uključivali spaljivanje Kur'ana izazvalo je diplomatske napetosti širom Bliskog istoka i u obje nordijske zemlje. Nekoliko bliskoistočnih država pozvalo je švedske i danske ambadore nakon incidenata, u Bagdadu su demonstranti provalili u švedsku ambasadu.

Danska vlada primijetila je da su protesti "dosegli nivo na kojoj se u mnogim dijelovima svijeta na Dansku gleda kao na zemlju koja omogućuje vrijeđanje i omalovažavanje kultura, vjera i tradicija drugih zemalja". Prema danskoj vladi glavna svrha spaljivanja Kur'ana u Danskoj bila je "provokacija", koja može imati ozbiljne posljedice.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u zasebnoj izjavi da je u bliskom kontaktu s danskim premijerom Frederiksenom. Dodao je da i švedska vlada razmatra moguće korake.

"Također smo već počeli analizirati pravnu situaciju kako bismo razmotrili mjere za jačanje naše nacionalne sigurnosti i sigurnosti Šveđana u Švedskoj i u svijetu", rekao je Kristersson u objavi na Instagramu.

Švedska vlada u četvrtak je naredila 15 vladinih agencija, uključujući oružane snage i nekoliko agencija za provođenje zakona, da ojačaju sposobnost zemlje da spriječi terorizam kao odgovor na pogoršanu sigurnosnu situaciju. Objava je uslijedila dan nakon što je vlada saopćila da je zemlja bila na meti kampanja dezinformisanja koje "gura" Rusija kako bi se pokazalo da Štokholm podržava nedavno spaljivanje Kur'ana.