Podlo

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan pozvao je danas Dansku da preduzme hitne mjere da spriječi spaljivanje Kur'ana.

Turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan pozvao je danas Dansku da preduzme hitne mjere da spriječi spaljivanje Kur'ana, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovani izvor iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako navodi, Fidan je u telefonskom razgovoru sa šefom danske diplomatije Lars Lokke Rasmussenom osudio neprekidne “podle napade” na Kur'an.

On je rekao Rasmussenu da je neprihvatljivo dozvoliti takve radnje pod maskom slobode izražavanja, naveo je izvor.

Članovi danske ultranacionalističke organizacije “Patriote” 21. jula su, kako su prenijeli danski mediji, spalili kopiju Kur'ana i iračku zastavu ispred iračke ambasade u Kopenhagenu, a svoju akciju su prenosili uživo na Facebooku.

Protest Saudijske Arabije

Saudijska Arabija pozvala je danskog otpravnika poslova zbog nedavnih spaljivanja Kur'ana u Kopenhagenu.

Danskom diplomati uručen je dopis koji “sadrži zahtjev kraljevstva da zaustavi sramotna djela koja krše sva vjerska učenja, zakone i međunarodne norme”, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova zaljevske zemlje, ne navodeći ime danskog dužnosnika.

Protest Saudijske Arabije dolazi nakon što su ekstremno desničarski aktivisti izveli niz javnih spaljivanja islamske svete knjige tokom prošle sedmice ispred iračke, egipatske i turske ambasade u glavnom gradu Danske.