FLANDRIJA I VALONIJA

Prije nego kasnije, Belgija bi mogla prestati postojati. Mala zapadnoeuropska država u kojoj je sjedište EU i NATO-a već dugo ima nefunkcionalan nacionalni politički život.

Belgija drži svjetski rekord u najdužem vremenu potrebnom za formiranje državne vlade tokom koalicijskih pregovora, preko 500 dana. Napetosti između Flandrije koja govori nizozemski na sjeveru i Valonije koja govori francuski na jugu zemlje prijete daleko većom krizom.

Izbori se trebaju održati u junu 2024, a prema anketama, krajnje desna stranka Vlaams Belang, koja Flandriju želi pretvoriti u potpuno nezavisnu, odcijepljenu državu, sada je najveća politička snaga u zemlji.

Tom Van Grieken, koji je postao predsjednik svoje stranke kada je imao samo 28 godina i koji je bio ključ njenog nedavnog uspjeha, čvrst je u pogledu svojih planova za nezavisnost ako pobijedi.

"Vjerujemo da je Belgija prisilan brak. Ako jedno od njih želi razvod, razgovarat ćemo o tome kao odrasli, moramo doći do uredne podjele. Ako ne žele s nama za stol, učinit ćemo to jednostrano", kazao je Van Grieken.

Teške političke borbe između sjevera na kojem se govori flamanski i juga na kojem se govori francuski smirile su se posljednjih godina.

Flamanci, koji su nekada bili u podređenom položaju zbog manje brojnosti sada imaju jezična prava i političku zastupljenost koje su dugo tražili. Ono što ide na ruku stranci Vlaams Belang, je da su ostale stranke desne orijentacije, također zainteresovane za disoluciju Belgije.

Van Griekenova strategija je postati najveća stranka u Flandriji na izborima sljedećeg juna, što bi mu dalo prerogativ izbora koalicijskog partnera za flamansku vladu. Zatim bi flamanska vlada izdala deklaraciju o suverenitetu kako bi prisilila koalicijske partnere s francuskog govornog područja da pregovaraju o kraju Belgije kakva trenutno postoji.