NAKON DVOSTRUKOG UBISTVA

Sinoćnji susret kvalifikacija za Euro između Belgije i Švedske u Briselu je prekinut na poluvremenu zbog ubistva dvoje švedskih državljana na gradskim ulicama.

Napadač je ubio dvoje Šveđana uoči utakmice pet kilometara od stadiona Kralj Baudouin, no utakmica je uprkos tome počela.

Ipak, prije početka susreta nogometaši Švedske nisu znali šta se tačno desilo, a kada su ušli u svlačionicu saznali su za tragičan događaj, te su odbili nastaviti susret.

Sudija i domaći igrači su se složili sa Šveđanima, te je utakmica službeno prekinuta, a UEFA će naknadno odrediti njen epilog.

Navijači obje reprezentacije su, prema preporuci briselske policije, zadržani skoro tri sata na stadionu zbog njihove sigurnosti, a belgijski navijači su u jednom trenutku počeli skandirati "Švedska, Švedska" i na taj način pružili podršku gostima.

Osumnjičeni za smrtonosnu pucnjavu u Briselu je 45-godišnji Tunižanin koji je u novembru 2019. zatražio azil u Belgiji. On je pobjegao sa mjesta napada i još uvijek je u bjekstvu, a tužitelji su saopćili da ovaj slučaj tretiraju kao teroristički napad.