RAT U UKRAJINI

Ukrajinske snage odolijevaju ruskim napadima na istočnim područjima ratišza i suočavaju se s poteškoćama na sjeveroistoku zemlje, ali napreduju u blizini razorenog grada Bahmuta i na jugu, izvijestila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar.

Ruski izvještaji o prvoj crti ratišta govore da su njihove snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut i u južnijim područjima, posebice u strateškom gradu Vuhledaru, koji se nalazi na povišenom području. Također, navode uspjeh u obuzdavanju ukrajinskih trupa na sjeveroistoku.

Reuters navodi kako nije mogao potvrditi nijedan izvještaj s bojnog polja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu je uručio nagrade vojnicima u luci Odesi i obećao da “neprijatelj ni na koji način neće diktirati svoje uvjete na Crnom moru”.

Ukrajinska vojska je angažirana u protuofanzivi kako bi oslobodila područja na istoku i jugu zemlje, zauzeta u ruskoj invaziji koja je započela prije 16 mjeseci. Početni ukrajinski napredak bio je usmjeren na osiguravanje skupina sela na jugu.

Manja ruska ofanziva

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar izvijestila je na Telegramu da je na istoku “svugdje vruće”, a ruske snage napreduju u blizini opkoljenih gradova Avdivke i Marinke u regiji Donjeck.

“Osim toga, neprijatelj je započeo napad u području Svatova”, rekla je misleći na regiju sjeveroistočne Ukrajine gdje su ruske snage bile aktivne. “Vode se žestoke borbe… Situacija je dosta komplicirana”, napisala je.

Maliar je izvijestila o “djelimičnom uspjehu” južno od Bahmuta, koji su krajem maja zauzele ruske snage nakon mjeseci žestokih borbi. A na južnom frontu, gdje su ukrajinske snage ponovno zauzele nekoliko sela, Maliar je navela je došlo do “postupnog napretka” u dva područja.

“Naše trupe suočavaju se s intenzivnim otporom neprijatelja, minama i preraspodjelom neprijateljskih rezervi, ali neumorno stvaraju uvjete za najbrže moguće napredovanje”, napisala je.

General: Ubijeno više stotina Rusa u 24 sata

General Oleksander Tarnavskij, odgovoran za južno ratište, rekao je da ukrajinske snage “sustavno uništavaju neprijatelja” i izvijestio o smrti nekoliko stotina ruskih vojnika u posljednja 24 sata.

Zelenski i ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik general Valerij Zalužnij izvijestili su o stabilnom, iako sporom, napretku u protuofanzivi. Predsjednik Zelenski priznaje da je napredak ograničen, ali napominje da to “nije holivudski film” s instantnim uspjehom.

Ukrajina je također danas ponovno trpjela ruske zračne napade na ukrajinske gradove iako Kremlj niječe napade na civilne ciljeve. Rusija je u nedjelju, nakon 12 dana pauze, pokrenula napad bespilotnim letjelicama na Kijev i okolnu regiju, no ukrajinski sustavi protuzračne odbrane sve su ih uništili dok su se približavali.

Borbe u blizini Antonivskog mosta

Teške borbe bjesne u blizini srušenog mosta Antonivski u Hersonskoj oblasti, tvrdi glasnogovornica Južnog operativnog zapovjedništva Natalija Humeniuk. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je da je Ukrajina “gotovo sigurno” ponovno započela s raspoređivanjem vojske na istočnoj obali rijeke Dnjepar, što bi mogla biti pripreme za ofenzivu u blizini srušene brane Kahovka.

Borbe su se intenzivirale na istočnoj obali rijeke Dnjepar, koju kontroliraju ruske snage, prema ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Čini se da Rusija također raspoređuje snage u područje blizu Kahovke kako bi ojačala svoju obranu u južnom sektoru, dodaje se.

Obavještajni izvještaj stiglo je gotovo mjesec dana nakon što je Rusija uništila hidroelektranu Kahovka i branu 6. juna, što je izazvalo velike poplave i ekološku katastrofu na jugu Ukrajine.

“Borba oko vrha mosta gotovo je sigurno komplicirana zbog poplava, razaranja i zaostalog blata od urušavanja brane Kahovka 6. juna 2023.”, stoji u izvještaju. Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je prvi put u travnju 2023. da je uočio pouzdane geolocirane snimke ukrajinskih položaja na istočnoj obali.