HAOS U RUSIJI

Trupe plaćeničke grupe Wagner idu prema Moskvi. Nakon zauzimanja Rostova na Donu, Wagnerovci se kreću autocestom M4 koja iz Rostova vodi u Voronjež, a dalje prema Moskvi. Voronjež je na pola puta od Moskve.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom MUP-u, prenosi vijesti s ruskih Telegram kanala. Na njima se šire vijesti da je Wagner ušao u Voronjež te da se nalaze u predgrađima Krasnodara i Volgograda.

“Niko se ne suprotstavlja militantima”, piše Geraščenko.

Telegram kanal Grey Zone koji koristi Wagner Grupe objavljuje kako ruski vojnici prelaze u njihove redove bez otpora. Objavili su i snimke 180 ruskih vojnika i sigurnosnih dužnosnika koji su kako tvrde odbili ometati akcije PMC-a Wagner i položili su oružje u blizini graničnog prijelaza Bugajevka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u vanrednom televizijskom obraćanju u subotu da “oružana pobuna” plaćeničkih snaga Wagner grupe predstavlja izdaju, te da će svako ko je uzeo oružje u ruke protiv ruske vojske biti kažnjen.

“Ovo je nož u leđa”, rekao je. “Ovo je izdaja, branit ćemo domovinu”, dodao je.

“Radim sve kako bih odgovorio na ovaj napad i kako bih osigurao sigurnost našim građanima”, rekao je Putin.

Opsadno stanje u Moskvi

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je na svom Telegram kanalu da su zbog uvođenja “režima kontraterorističke operacije” u Moskvi otkazani svi javni događaji.

“U Moskvi je uveden režim kontraterorističke operacije (CTO). S tim u vezi, otkazani su ranije najavljeni masovni događaji u gradu”, rekao je Sobjanin.

Ranije je objavljeno o uvođenju CTO režima u regijama Voronjež i Moskva, te u samoj Moskvi.

Ovo je prvi put da je režim kontraterorističke operacije (CTO) uveden u ove regije. CTO režim je poseban pravni režim u kojem predstavnici agencija za provođenje zakona dobivaju dodatne ovlasti, uključujući prisluškivanje, provjeru dokumenata i vozila.

Blokirana autocesta prema Moskvi

Guverner regije Voronjež u subotu ujutro, 24. juna, najavio je djelomičnu blokadu saobraćaja na autocesti M4 Don.

Prema riječima načelnika regije, trenutno se ne može voziti dionicom u dužini od 464 do 777 km.

Autocesta M4 Don vodi od Rostova preko Voronježa do Moskve. Voronjež je na pola puta između Rosotova, koji od jutros kontrolišu snage plaćeničke grupe Wagner, i Moskve koja je pod kontrolom snaga lojalnih Vladimiru Putinu.

Telegram kanali naklonjeni Wagneru javljaju da su trupe koje se kreću iz Rostova prema Moskvi zauzele ključne tačke oko Voronježa.

Na posljednje objavljenim snimnka s terena, čini se da su Wagnerovci bez borbe “osgurali” Voronezh.

Avijacija sprema da bombarduje autocestu M4 Don

“Postoje preliminarni izvještaji o spremnosti zrakoplovstva na prvoj liniji da djeluje duž dionica autoceste M4 kako bi se spriječilo daljnje napredovanje Wagner PMC-a”, objavio je prije nekoliko trenutaka Telegram kanal Rybar.

“Mogući rad zrakoplovstva na M4 može biti diktiran, ne toliko s namjerom da se pogode kolone, koliko da se blokira put i i dijelovi rute kako bi se spriječilo daljnje napredovanje PMC-a” piše isti izvor.

Rybar koji inače izvještava sa ratišta u Ukrajini, javlja da je 1.700 jedinica Wagnerove oprema noćas prešlo iz Ukrajine na rusku teritoriju. Prema informacija koje su objavile obje strane, najmanje dva helikoptera Ruske vojske srušena su. Iz tabora Wagnera su objavili da su bili prinuđeni srušiti helikoptere jer su otvorili vatru na njihove jedinice. Tvrde da su svi piloti i članovi posade preživjeli.

Upad u štab Wagnera u St Petersburgu

Ruska je policija izvršila raciju u centru Wagnera u St Petersburgu, izvijestila je lokalna novinska kuća Fontanka.

“Policajci su ušli u PMC Wagnerov centar u Zolnaja ulici u Sankt Peterburgu”, izvijestili su mediji.

U zgradu su stigla dva vozila s interventnom policijom i nacionalnom gardom, koji su ušli zajedno s osobama u civilu.